Тежък ден за всички нас, както бяха и последните дни. Трябва да се подготвим по-добре, следващия път да няма жертви. Това каза пред БНТ премиерът акад. Николай Денков във връзка с деня на траур в памет на жертвите от наводнението в Царево.

„Не съм прокурор и не искам да казвам кой е виновен и кой не. Искам да съберем ясна информация какво се случило и оттам защо се е стигнало дотам. Вината трябва да определи прокуратурата“, посочи той.

„По-важно е на другите места, където има подобни проблеми с мостовете, запушените речни корита, какво можем да направим сега, за да няма подобни случаи“, заяви той.

По думите му, институциите бързо реагират след бедствието. „Много бързо бяха там и пожарна безопасност, всичко, което можеше да бъде направено беше направено добре. Въпросът е какво може да се направи преди това“, заяви той.

Денков посочи, че в тази насока, вече са водени разговори с финансовия министър за „един доста сериозен фонд, който сега да се заложи в бюджета за 2024 г., с който да започнат системно да се оправят проблемите, списъкът за които е направен още 2022 г.“.

Премиерът изтъкна, че средствата за пострадалите от бедствия са увеличени: „Повече са средствата тази година, отделно са тези 2500. По отношение на Карлово, 11 млн. са приведени на общината, за да може да се справя с проблемите, които са останали. Въпросът защо не са достигнали до хората, ще проверим“.

Денков коментира и борбата с пияните и дрогирани шофьори.

„Това, което винаги се получава, че когато тръгнат да се вземат мерки, веднага се появяват други гласове, които казват – не, това не може да се направи. Много моля, когато правим такива промени, да има разбирането, че те са необходими. Имам предвид това, което беше прието в НС, да се отнемат автомобилите“, призова той.

Според него, мярката ще спаси човешки животи.

Премиерът изтъкна и планираните промени в законите и по-специално този за пране на пари: „Няма как без да променим закона, ние да променим начина по който функционира системата“.

„Приемането на бюджета променя живота на хората. Бюджетът не е едни числа“, каза още той.

„Цените на тока не нарастват, цените на тока са си същите“, увери премиерът. Той обясни, че е имало среща с председателя на КЕВР, който първоначално е поискал увеличаване. Резултатът от срещата е, че председателят на КЕВР смята, че има смисъл от това, което се предлага като механизъм и резултатът ще бъде не такъв, какъвто той е посочил в началото.

По отношение на цените на горивата той посочи: „Цената на нефта беше под 70 долара за барел. В момента е 93. Цената на дизела, на бензина, зависи от цената на нефта. Трябва да го разберем това нещо“.

„Досега сме доказали с министъра на финансите Асен Василев, че знаем как да събираме приходи“, каза още Денков.

„Еврото е стабилна валута, която води до по-ниски лихви, отколкото е левът в момента. Ако ние имахме евро днес, инфлацията и лихвите щяха да бъдат по-малки“, заяви той.

Денков отрече фирми, свързани с Кирил Петков, да са печелили поръчки по Плана за възстановяване: „Това не са фирми, които са свързани с ПП. Това са фирми, които са кандидатствали в едни европейски проекти“.

„Кандидатствали през 2021 година. В момента никой от тях не участва там. Вие какво искате – всеки, който някога е имал нещо общо в Кирил Петков, да му забраним завинаги да участва в проекти?“, попита той.

По думите му, по тези проекти е имало независими оценители.

Попитан дали следи сагата с Васил Божков, премиерът каза: "Периферно". На въпроса дали очаква сътресения покрай неговото разследване, той отговори: "Честно казано, не ме интересува. Нито познавам Алексей Петров, нито познавам Васил Божков. Ако някой някъде ще се сътресява, ще има сътресение, това е извън мен". 

Според него, отнемането на концесията на "Росенец" е било правилно. За щастие, по думите му, разговорът с "Лукойл" е бил конструктивен. 

Попитан отново дали има доверие в ГЕРБ, той заяви: "Доверието може да се изгради, само когато са постигнати позитивни резултати, а за нас най-големите задачи предстоят през следващите месец. Аз винаги ще бъдат нащрек, защото трябва да внимавам да не стане нещо погрешно". 

Денков уточни какво е имал предвид по-рано днес, когато каза, че е бил номиниран за премиер „преди срещата в манастира“. Той отново отрече да е знаел за въпросната среща.

„Преди срещата в манастира, за която говореше Балабанов или някой от „Възраждане“. Не, аз не знам и не ме интересува“, заяви той.

„Защо питате мен, питайте Кирил Петков, питайте Бойко Борисов“, настоя той.

Денков беше категоричен, че не ги е питал дали е имало подобна среща. „Нямам ментори, никой не ми шушне в ухото. Когато има да се обсъжда нещо, аз го обсъждам с Кирил Петков и Асен Василев. И никой друг. Отивам на срещи, като днес“, обясни той.

По отношение на назначаването на нов главен секретар на МВР от президента, той заяви: „Трябваше да го подпише много по-рано. Но по-добре късно, отколкото никога“.

Премиерът повдигна завесата за какво са си говорили с президента Румен Радев на „Мача на надеждата“ на 6 септември: „Разговорът беше смислен. Имахме няколко теми. Няма да обсъждаме нещо, което сме си говорили двамата, но разговорът беше конструктивен“.

Той отказа да влезе в детайли: „Не мога да кажа, но ето видяхте, че днес е подписал указа за главния секретар на МВР“. Денков увери, че тази тема не е била повдигана по време на мача.

Той каза, че не вижда причина „да върне жеста“ като отстъпи за 3 март. Премиерът увери, че церемониите и ритуалите на настоящия национален празник няма да бъдат променени.

„Русия би трябвало да обясни защо тя е поставила под неин контрол част от нашата икономическа зона. В тази зона се намират и находищата на газ, които ние бихме искали да разработваме. Дали пък това не е причина?“, попита той.

Премиерът обясни, че сме подали информация от НАТО и сме получили подкрепа от там. Започнала е подготовка на отбранителите сили в Черно море.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук