Първата българска въздушна линейка излита към страната ни тази сутрин от производителя в Италия. Това обяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание.

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяко кътче на страната да бъде покрито от поне два медицински хеликоптера, отбеляза министър-председателят.

"Това е нов етап в спешната помощ и здравната грижа за българите. Това са спасени животи. Хеликоптерът ще помага при инциденти, ще транспортира пациенти, ще съдейства при донорски ситуации и ще доставя спешно оборудване като кръв, лекарства и апаратура.

За евроскептиците да напомня, че те са закупени с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Въздушните линейки са ключови за осигуряване на спешна медицинска помощ във всяко кътче. Базите им са определени така, че всяка част на България да е покрита от поне два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. "златен час", посочи министър-председателят.

Разходите за въздушната помощ за всеки пациент се поемат от държавата. Премиерът поздрави летците, които ще управляват хеликоптерите и лекарите, които ще спасяват пациентите.

Изтъкна, че за да бъдат осигурени медицинските хеликоптери у нас първо се е наложило да се спасява въздушното спасяване.

"Първо се наложи да спасяваме въздушното спасяване. Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше основано при кабинета Петков в затворено от служебното правителство", коментира той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук