Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев, отправени по-рано през деня.

„Кога нашият президент е имал свое мнение, днес повтаря руски опорки”, пита министър-председателят.

„По никакъв начин не мога да разглеждам изпращането на БТР-и, които никога не са използвани, като заплаха за нашата национална сигурност”, добави той и посочи, че този, който настоява да води тази война е кръгът около Путин.

"Моята позиция не е променена - Украйна трябва да бъде член на НАТО защото това значи, че би защитила най-добре себе си, както и всички след нея. Друг е въпросът, че нейното приемане в НАТО може да стане само, когато са ясни нейните граници", коментира Денков. 

Премиерът Николай Денков цитира пред журналисти и няколко изявления от Мадридската декларация, на която е присъствал президентът Румен Радев и я подписал.

"Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение - когато е подписвал тези цитати, или когато днес повтаря руски опорки, които нямат нищо общо с позицията на ЕС и членовете на НАТО", заяви министър-председателят в отговор на критиките на държавния глава.

На въпрос дали се гледа на България като склад на "чужди въоръжени сили", Денков посочи, че се гледа националният интерес и какво иска България да осигури като защита - войната да свърши възможно най-бързо.

"Но това няма да стане с призиви към Украйна. Войната е започната от Русия и най-лесният и бърз начин е Русия да си изтегли войски и войната да спре за един ден, както видяхме от похода на Пригожин", коментира Денков.

Министър-председателят не се съгласи с тезата на държавния глава, че "Украйна настоява да води тази война".

"Непрекъснато има провокации от президентската институция. Ще отговарям по начина, по който смятам, че трябва да отговаря институцията, която представлявам", коментира още той.

Част от недоволството а Зеленски е, че ако беше Украйна член на НАТО през 2014, или 2022 тя никога нямаше да бъде нападната от Русия. Така че нашата гаранция да бъдем спокойни е, че България е член на НАТО", каза още Денков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук