Командировката на премиерът Николай Денков и половината кабинет в САЩ пропадна поради липса на интерес от американска страна. Този безспорен факт и краен конфуз се опитват да прикрият от Министерски съвет вече цяла седмица.

Първоначалният план изтече в редица медии. Той включваше делегация от 25 души за визитата, както и вдигане на правителствения самолет с над 100 места за целта на пътешествието.

Грандиозните планове обаче се провалиха поради неуспеха да се уреди среща с американския президент Джо Байдън или поне с държавния секретар Антъни Блинкен.

Дори и американските лобисти на ПП не успяха да подсигурят подобен прием, което стана предпоставка за сериозен резил, ако Денков отиде до САЩ и остане неприет.

Така голямата делегация беше сведена до 3 министри с техни сътрудници с граждански полет до Вашингтон: това са финансовият Асен Василев, икономическият Богдан Богданов и енергийният Румен Радев.

Най-амбициозни са плановете на Василев, който е обявил, че ще се среща с „ръководители на водещи американски компании, сред които „Тесла“, „Мета-Фейсбук“, „СпайсЕкс“, „ФедЕкс“, „Ханиуел“, „Нортроп Грумман“, „Локхийд Мартин“, „Ексон Мобил“ и „Дженерал Дайнамикс“.

В неделя от Министерски съвет потвърдиха, че Денков отпада за САЩ. Загатнаха обаче, че това става заради по-важна командировка, която към онзи момент явно все още не беше измислена, защото загадъчно беше съобщено единствено, че ще има подробности по-късно.

Вечерта от думите на самия премиер излезе, че опитът за организиране на нещичко на пожар може и да се е издънил.

„Няма да пътувам за САЩ утре. Оставам да обсъдя меморандума със зърнопроизводителите. Не мога да пътувам при положение, че подготвям меморандум със зърнопроизводителите и обсъждаме тяхното недоволство”, заяви по-късно премиерът.

Недоволството на земеделците е все така актуално, но по обяд в понеделник от МС пак обявиха, че Денков ще хваща самолета – този път в посока Хага.

„Министър-председателят акад. Николай Денков ще бъде на посещение в Хага. В четвъртък, 8 февруари акад. Денков ще се срещне с премиера на Нидерландия Марк Рюте.

Двамата правителствени ръководители ще обсъдят въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз.

Във фокуса на разговора ще бъдат и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г.“, гласи съобщението.

Пропуснат е фактът, че Рюте, който ще посреща Денков, в момента управлява временно след края на мандата, в очакване на сформирането на нов редовен кабинет в Нидерландия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук