Все още няма разговори, чакаме Мария Габриел. Това правителство има смисъл да съществува, ако продължава с реформите. Това заяви в Париж премиерът Николай Денков.

Меморандумът е входна точка за разговори и преговори. Ние трябва да се фокусираме върху реформите - попълване на състава на антикорупционната комисия, промени в закона за съдебната власт, запълването на регулаторите.

Как ще работят регулаторите ще е определящо за бизнес средата в България и как ще живеят хората, каза още той. 

"Текстът на меморандума беше изпратен няколко часа предварително на Мария Габриел, предполагам, че тя го е изпратила предварително на Борисов и другите лидери, подкрепящи правителството", заяви Денков по повод твърденията, че документът е изненадал ГЕРБ-СДС и ДПС.

"От декември има липса на напредък точно по реформите, които сме поставяли в основната на развитието на страната и заради които съставихме това правителство. Целта на този меморандум е да върне фокуса точно върху тези реформи и приоритети", добави той. 

"Получихме много ясни и подчертани поздравления, за това, което направи правителството като реформи през последните 8 месеца. Той каза, че в цяла Европа се виждат тези успехи и специално подчерта, че това се надява да продължи и през следващия период", каза още премиерът след срещата си с френския президент Еманюел Макрон. 

"Франция е готова да работи с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия по технологии, от които има нужда днес, но и от технологии, от които ще има нужда утре", каза министър-председателят.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук