Ключова среща се провежда днес относно процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз. В Брюксел ще се съберат лидерите на страните-членки, които трябва да одобрят споразумението за Брекзит, договорено по-рано от преговарящите страни.
 
Вчера се проведе поредна среща между британския премиер Тереза Мей, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Целта бе окончателно изглаждане на различията. Преди това Мей и испанският ѝ колега Педро Санчес договориха един от спорните въпроси - Гибралтар.
 
Това навлече на Мей обвинения в предателство в страната ѝ, въпреки декларациите, че го счита за британски.
 
Споразумението за Брекзит в този вид вероятно ще бъде одобрено от евролидерите, но едва ли ще мине в британския парламент. Опозицията, включително ирландската и шотландска национални партии, вече обявиха, че ще гласуват против.
 
Споразумението осигурява безвизов режим за европейските граждани и плащане на британската вноска в касата на Европа по време на преходния период.
 
Европейските лидери успяха да разрешат в последната минута спора за статута на Гибралтар като по този начин откриха пътя към подписването на сделката за Брекзит, съобщи АФП. Испанският премиер Педро Санчес оттегли заплахата си да бойкотира срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел в неделя, само часове преди британският премиер Тереза Мей да пристигне в белгийската столица за предварителните разговори с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с председателя на ЕС Доналд Туск.
 
На днешната среща ще присъства и българският премиер Бойко Борисов.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!