За нас номинацията на Асен Василев за премиер е знак, че ще се търси вариант за събиране на подкрепа, заема се отговорна позиция и ще се направи опит за съставяне на кабинет. Това каза пред БНТ по повод връчване мандата за съставяне на кабинет депутатът от “Демократична България” Стоян Михалев.

Според него, ако се отиде веднага на избори, ситуацията с нищо няма да се подобри.

"Вероятно ще влезем в още по-сериозна политическа криза при абсолютна невъзможност да се създаде каквото и да е правителство и една тежка спирала от избори ще ни вкара в един тежък зимен период", прогнозира той.

По думите му “Демократична България” ясно е заявила приоритети си, ясно е заявила какво трябва да се промени в съдебната система и очаква подкрепа за тях.

“Друг е въпросът, че някои от нещата ще искат много по-сериозна парламентарна подкрепа, за да се случат, но ние няма да се откажем”, категоричен беше Михалев.

Той подчерта, че правителството има подкрепата на “Демократична България” по казуса с отзованите 70 руски дипломати.

“Ние изразихме благодарност към премиера за това, което е направил, защото това е държавническото поведение в такава ситуация”, допълни депутатът.

На въпрос как ще бъдат преодолени различията с БСП той припомни, че “кабинетът ще бъде предложение, което ще е следствие от преговори за програма и персонален състав”.

“Ние сме с ясното убеждение, че такива разговори трябва да се проведат, особено с оглед на ситуацията. В такъв момент, когато е заплашена и националната ни сигурност, не можем да гледаме на това като някакви незрели хора, които да хвърлят всичко, да се нацупят и да си тръгнат”, добави Стоян Михалев.