"Още в първия ден се очерта новото управляващо мнозинство в парламента - БСП, ДПС, "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България". Днес ще си проличи отново, ясно е разделението кои са управляващи и кои - опозиция", заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в студиото на "България сутрин".

Премиерът Бойко Борисов обяви, че излиза в отпуск, за да се заеме със съставянето на кабинет.


"Вчера депозира оставката на правителството и започва подготовката за проекта, който ще предложим след консултациите на президента. Днес ще съставим правителството, затова премиерът е в отпуска. Ще предложим кабинет, който е с доказани експерти и може да свърши работа. Нови и стари имена - доказани с работата си хора", обясни Гаджев пред Bulgaria ON AIR.

Очакванията му обаче са предложеният кабинет от ГЕРБ да не бъде приет и подкрепен от парламента.

"От "Има такъв народ" се отметнаха от първото си и основно обещание - мажоритарен вот. Казаха, че този парламент няма как да разгледа мажоритарен вот. През 2016 г. това бе една от основните точки на референдума. През 2017 г. два пъти внесохме предложение за мажоритарни избори. Сега отново ще внесем законопроект за мажоритарна избирателна система. Нека видим колко са били честни от ИТН, когато са агитирали за такава система", каза още Гаджев.

Пред водещата Мария Константинова той подчерта, че не става само с шоу и от  "Има такъв народ" вече трябва да поемат отговорност. 

"Голяма лъжа е, че ГЕРБ се страхува от служебно правителство и затова не подаде оставка. Въобще не се страхуваме. Да, най-вероятно то ще бъде реваншистко и ще се чуди какво да намери, за да изкара нещо по медиите, защото такава ще бъде командата от президента", изтъкна депутатът от ГЕРБ. 

"Най-вероятно ще подкрепим комисията по ревизията, която г-жа Манолова предлага. Да видим дали ще свърши нещо. Виждал съм такива комисии в други парламенти, които се оказват един голям балон", посочи Гаджев.

И припомни, че на 11 май предстои избор на ново ръководство на ГЕРБ. По думите му има места, където изборните резултати на партията не са добри и трябва да се направи анализ защо е загубено доверието на хората.