F-16 е прекрасен самолет, ако след време вземем решение, че това е нашият избор и ратифицираме съответния договор с правителството на САЩ България ще има най-модерния и най-боеспособния самолет в източната част на Европа, в НАТО. Това каза на брифинг председателят на Комисията по отбрана и депутат от ПГ на ГЕРБ ген. Константин Попов за процедурата по придобиване на нов тип боен самолет, предаде агенция „Фокус“.

„Трябва да отдадем значимото на правителството, на премиера Борисов за смелостта да придвижат нещата напред, да вземат отношение, да застанат зад модернизацията на Българската армия и зад бъдещето й“, заяви той. „България има нужда от нов тип самолет. Това, което предлага правителството е прекрасно. Няма нужда да правя реклама на F-16 или на друг тип самолет. Всеки има своите добри и слаби страни, в предложението се виждат“, посочи ген. Попов.

„Понеже много широко се използва думата лобизъм. Лобизъм това е да окажеш неформален натиск за вземане на конкретно политическо решение, а решението определено е политическо“, коментира той. „Няма как министъра на отбраната, министрите от МС, министър- председателя, НС, да подпишат с вързани ръце това, което им се предлага. Това са техните отговорности и задължения и те са много тежки“, обясни Попов.

„Войната е продължение на политиката с други средства. Как тогава да бъде чисто експертно решението?“, попита той. „Тежката дума я има, хората работиха интензивно и дадоха своето мнение и становище. Всичко това е за да се ориентират тези, които взимат решението и да вземат по-правилната позиция“, уточни Константин Попов.

„Има разработена методика от военните експерти. Има разработен математически модел, който е прекрасен. Трябва да си признаем, че не е съвършен. Можем да разработим още по-съвършен, но кога ще достигнем това съвършенство, надали ще е скоро“, поясни той.

„Ние сме безкрайно открити, кажете ми кой друг проект е разработен така че да мине един път през НС, сега евентуално втори път, и да се ратифицира от НС“, обърна внимание ген. Попов. „Какво предлагат от БСП- да се спре процедурата ли? Нямало да гласуват „за“ нея, не е ясно каква е алтернативата? Да се върнем 10 години назад и пак да започнем ли?, попита той.