Неудобно ми е да задаваме въпроси на КС по толкова ясни въпроси. Министър не може да има двойно гражданство. Има прецеденти в историята ни - с г-н Пирински и г-н Жорж Ганчев. Кирил Петков трябва да бъде освободен от поста министър. Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков.

"Той трябва да бъде освободен и трябва да се види какво става с актовете му", каза той.

"Ако може с една нотариално заверена декларация да се откажеш от гражданство, то сигурно така можеш и да го придобие. Когато подадеш молба за развод, от кога си разведен? От подаването на молбата или от когато съдът го реши", запита Чолаков. 

Според него е приятно да имаш двойно гражданство и да дойдеш в България да правиш реформи, а после да си избягаш в Канада отново. 

"Не знам какво ще последва. КС ще реши. Пак искам да кажа, че когато Конституцията каже, че министър не може да има двойно гражданство, а ти искаш да посветиш себе си на отечеството, нещата се разминават. Не поемаш такава длъжност при такава ситуация", смята Чолаков.

"Нали говорим за нов морал и принципи. Ако досега е имало нарушения и лоши практики, от сега нататък нямало да има. А това сега какво е?", запита той.

Според Чолаков който слага високо моралната летва, трябва да е готов и да я прескача. "Радев я сложи високо, нека сега правителството му да я скача. Ако ще си говорим за морал, да говорим", каза той, но отказа да оцени служебния кабинет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ