Минимум 6 месеца отнема процедурата по отказ от канадско гражданство. Това показват официалните данни в секцията за имиграция и гражданство на сайта на канадското правителство.

Фактите и процедурата, описани там, категорично опровергават дадените до момента обяснения от страна на служебния икономически министър Кирил Петков за това, че е получил отказ от канадската държава преди да встъпи на поста. Причината е, че той самият твърди, че „в първия момент, в който е бил поканен за министър, е направил този отказ“, а самата покана, получил, „когато дойде време за служебния кабинет“. Т.е. през май тази година.

Скандалът имал ли е или не двойно гражданство Петков към момента на встъпването си в длъжност избухна в петък, когато стана ясно, че депутатът от „Има такъв народ“ Димитър Гърдев е задал въпрос към служебния министър на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали Петков е имал и канадски паспорт към момента на назначаването му в служебния кабинет.

Казусът може да доведе до тежки юридически последствия заради всички решения, подписвани от Петков като шеф на икономическото ведомство, защото според конституцията на България членове на Министерския съвет могат да бъдат само хора, имащи единствено българско гражданство.

Именно това отбелязва и Гърдев в питането си до Стоев, който позовавайки се на медийни публикации за канадския паспорт на Кирил Петков посочва: „Моля да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината.

Задавам въпроса си във връзка с императивната разпоредба на чл. 110 от Конституцията на Република България, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Ако се установи, че служебният министър на икономиката е имал и друго гражданство към момента на назначаването му, това ще е в разрез с Конституцията“.

Самият Петков се опита да потуши пожара, като даде няколко изявления преди и след парламентарния контрол в петък, заявявайки, че скандалът е опит да се направи „поредното замеряне с кал“.

В бързината обаче се оплете в собствените си версии.

Първо обяви, че преди да стане министър е получил отказ от канадската държава. След това заяви, че е подал отказ от канадското си гражданство. „Спокойно мога да кажа, че аз – като Кирил Петков, направих отказ от канадското си гражданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия момент, в който бях поканен за министър, направих този отказ.

Той е нотариално заверен и имам пълната документация“, заяви той. Подаването на отказ и получаването на такъв обаче са две коренно различни действия според канадското законодателство и процедури, като процесът се счита за приключен чак при наличието на втората стъпка, като между двете има задължително поне половин година, показват данните на сайта на канадското правителство (https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/check-processing-times.html).

При това този срок е без да се вземат предвид допълнителните закъснения, които може да настъпят заради COVID-19. Или иначе казано – за да е бил заличен като канадски гражданин към 11 май тази година, когато бе назначен за служебен министър, Петков е трябвало да подаде документите не по-късно от ноември миналата година.

Какви са фактите?
В сайта на канадското правителство ясно са описани стъпките, през които минава процедурата за отказ от гражданство, като подаването на документи за него е само първата. Документите се изпращат до Сидни, Нова Скотия.

Именно в канадската провинция се намира централният офис за обработване на случаите, свързани с имиграция и гражданство. Те наистина трябва да са нотариално заверени, като ако се изпращат от място извън Канада, има опция освен по мейл да бъдат подадени през посолство или консулство на държавата.

Веднъж получени в офиса, започва истинската работа по казуса, като ако служителите там приемат, че всичко е попълнено както трябва, дават старт на процедурата. На сайта на канадското правителство има дори калкулатор, през който може да се изчисли колко време може да отнеме всяка от процедурите, свързани с гражданство, в това число и за отказ (виж факсимилето).

Процедурата се счита за приключена, чак когато човекът, подал заявлението, получи потвърждение, че молбата му е одобрена и получи потвърждение, че вече не е канадски гражданин.

Причината е, че в процеса на проверка, а и преди това може да са изникнали факти, заради които самата канадска държава да иска да отнеме паспорта на заявителя. Тогава стартираната от него процедура се замразява, докато не бъде взето решение по тази за отнемане на гражданството, става ясно от обясненията на сайта на канадското правителство.

Всичко това показва, че няма как, ако наистина е подал заявление преди да бъде поканен за министър, процедурата да е била финализирана. Петков или трябва да е знаел още през ноември, че ще бъде част от служебния кабинет, или крие истината. Самите факти накланят везните към версията за лъжа, защото в интервю за Дойче веле преди седмица той самия обяснява, че е получил поканата от Радев „когато дойде време за служебния кабинет“.

Името му изскочи и от схема за наливане на държавни пари във фирми на зам.-министър

Това е поредният скандал около името на Кирил Петков. Той е един от тройката министри заедно с финансовия Асен Василев и образователния Николай Денков, за които от „Демократична България“ и по-конкретно председателя на парламентарната група на коалицията Христо Иванов, настояха да останат в евентуално редовно правителство с мандата на ИТН.

Призивът далеч не беше неочакван предвид факта, че Петков е считан за част от обкръжението около ДБ. Грубият опит за кадруване от страна на „Демократична България“ обаче предизвика публичен скандал между тях и ИТН.

Шефът на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини от парламентарната трибуна Асен Василев в кражба на интелектуална собственост, а депутатът от ИТН Любомир Каримански зададе въпрос дали наистина Министерството на икономиката чрез програмата Jeremie и Фонда на фондовете, който е под шапката на МФ, са инвестирали в компании, свързани със зам.-министъра на финансите Виолета Лорер през съпруга й Даниел Лорер.

Каримански директно попита Петков дали е свързан с Даниел Лорер, което бе отречено от икономическия министър.

МВнР пита Отава за паспорта му

Външно министерство е изпратило запитване чрез посолството ни в канадската столица Отава за наличието на канадско гражданство на Кирил Петков към датата на назначаването му, съобщиха от ведомството в неделя.

Оттам посочиха, че към момента очакват отговор, като в този случай няма регламентиран срок за получаването му. Това обаче означава, че най-вероятно ще бъде отложен и отговорът на външния министър Светлан Стоев на питането на депутата от ИТН Димитър Гърдев. По първоначални планове той трябваше да бъде даден на парламентарния контрол на 20 август.