Ако коалиции се правят за всеки законопроект и предложение, които се гласуват в парламента, вероятно ще кажете, че сме в коалиция и с БСП. При вчерашните дебати по Изборния кодекс приехме и техни предложения за промени. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на bTV.

"Съобразили сме се и с искания на ДПС, и на „Воля”, и на „Обединените патриоти”, допълни той.

Тома Биков се пошегува, че не е вярвал, че ще прекара празника на любовта с БСП. Думите му са по повод това, че през целия 14-и февруари и дори през нощта депутатите обсъждаха и гласуваха изборния закон.

"Машинното гласуване е много сериозна промяна и затова е добре да се направи по-плавно", каза Биков. "Затова за евроизборите ще бъдат вкарани 3000 машини, за местните наесен - 6000, а за парламентарните гласуването ще бъде изцяло машинно".

„Позицията на ДПС е ясна и те си я изразиха в пленарната зала. Въпросът е защо ГЕРБ подкрепиха фактически отмяната на преференциите, защото с тази методика, която беше предложена, нито един народен представител не би влязъл в това Народно събрание, нито пък би станал евродепутат с преференция”, заяви представителят на БСП Явор Божанков,

„Коалиция, според мен, е нещо принципно и е свързано с програма за управление. Тезата, че сме в коалиция с ГЕРБ би имала тежест, ако говорехме за някаква програма и някакви общи действия в дългосрочен период. В случая говорим за конкретно гласуване, а имаше много гласувания вчера, при които пък не бяхме подкрепени от ГЕРБ, а ГЕРБ бяха подкрепени от БСП”, обясни Ерджан Ебатин от ДПС.

„Политическата ни система е болна от липса на доверие и преференциалния вот беше една от малкото възможности хората да се идентифицират с конкретен човек в парламентарната листа на дадена партия. Така наречената затворена верига на послушание в замяна на издигане, можеше да се разкъса единствено чрез преференциите. Затова аз съжалявам, че колегите от ГЕРБ и НФСБ паднаха в капана на ДПС и приеха тяхното предложение”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО и „Обединени патриоти”.

"7% е твърде нисък праг за преференции, за да бъдат преразпределени изборните листи, каза депутатът от ДПС Ерджан Ебатин. Ако даден кандидат се яви на избори като независим, той трябва да премине определената изборна квота, за да може да влезе в парламента.

Според Явор Божанков, депутат от БСП, обаче пренареждането на листите от страна на избирателите ще е абсолютно блокирано с промените в изборния закон. На практика преференциите се отменят.