Първият протест срещу новия кабинет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ (ОП) доведе до първия разрив между коалиционните партньори. Ябълката на раздора се оказаха промените в Закона за земеделските земи, внесени в деловодството на Народното събрание от депутата от ОП Йордан Апостолов.
Групичката от около стотина протестиращи пред сградата на парламента, очевидно изплаши ГЕРБ, които днес изненадващо обявиха, че оттеглят подкрепата си за закона. А това означава, че промени в нормативния документ няма да има.

По този повод потърсихме вносителя на законопроекта - депутата Йордан Апостолов, който не скри разочарованието си от поведението на ръководството на парламентарната група на своя коалиционен партньор.

- Г-н Апостолов, поддаде ли се ГЕРБ на натиска на малобройната групичка протестиращи, които поискаха да бъдат отменени промените в Закона за земеделските земи?

- Коментарите по темата вече няма да доведат до нищо - законопроектът е оттеглен.

- Вие сте вносител на промените, които първоначално бяха подкрепени от ГЕРБ. Защитавате ли някакви икономически интереси, както твърдят от партия „Зелените“ и „Да, България?

-Да докажат какви точно икономически интереси съм защитавал и с удоволствие ще коментирам въпроса. Моля ви се, не ме занимавайте с глупости за някакви финансови интереси, които уж съм се опитал да прокарам! Защото „зелените гущери“ знаят процедурите и вземат за един ОВОС (Оценка за въздействие върху околната среда, б. р.) по 100 000 лв. и това вие не го коментирате! Защото именно те правят тези оценки и вземат от хората по 100 000 лева!

- Дайте пример за тези корупционни практики.

-Да дам пример ли? Търсете ощетените бизнесмени. От мен не са вземани такива пари, но имам много познати, които са им ги плащали. В случая не коментираме само Черноморието, защото държавата не е само черноморското крайбрежие и зоната около морето и София.

- От партията на „Христо Иванов“ също подкрепиха протестите. Вашият коментар.

-Така ли? Да ви изпратя ли на мейла съобщение от „Да, България“, в което се казва, че приветстват промените в Закона земеделските земи? Държавата ни е пълна с двуличие и няма нормален диалог между хората, за да вървим напред.

- В случая визирате еколозите или само Зелените“?

-С тези практики се занимават псевдоеколози и еколози - соросоиди, които е известно как се издържат - чрез жалби в съда, с пари от чужбина и прочие. Аз не знам какво точно целят. Но искам да подчертая, че не съм срещу природозащитниците, които милеят за страната си и не искат да виждат бетон по Черноморието, застрояване на природните паркове, унищожаването на дървесна растителност. Знаете ли, че през живота си аз не съм отсякъл и едно дърво? Когато видя, че се изсичат гори и когато по горските пътища видя камиони с дървесина, ми става мъчно и започвам да треперя целия.

- Спорните текстове обаче бяха одобрени от парламентарната Комисия по земеделие. Днес ГЕРБ оттегли подкрепата си за тях, стоварвайки цялата отговорност върху „Обединени патриоти“..

-Затова казвам, че в държавата има двуличие. Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, при това документът бе подписан от знакови лица на партията. На заседанието на земеделската комисия, законопроектът бе одобрен от 18 депутати от 18 присъстващи.

- ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са на власт едва от няколко седмици. Очаквате ли още подобни конфликти в коалицията?

-Не мога да коментирам как ще продължи работата на управляващото мнозинство, защото това е само първи случай. Тепърва предстоят много важни законопроекти в много по-важни сфери. Нека тогава да видим дали ще има прехвърляне на отговорности за вадене на „горещите картофи от жаравата“.

Източник: "Епицентър"