Критериите за назначаване на магистратите да бъдат публикувани в Интернет страницата на Висшия съдебен съвет най-малко един месец преди началото на процедурата по назначаването им, искат независимите депутати Елеонора Николова и Мария Капон, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Те вече са внесли в деловодството на парламента проекторешение, с което препоръчват на ВСС да изготви и оповести публично критерии за избор на административни ръководители на съдилищата и прокуратурите.
Не е ясно как и защо даден магистрат се назначава, а това буди сериозни съмнения за корупция, мотивира се Елеонора Николова. Има магистрати, които подават декларации пред Сметната палата в обем от 2 - 3 страници, такива, които си купиха хотели и корупцията е разпространена, посочи тя. Според нея преди всичко, съдиите и прокуротите трябва да имат морал.
Капон и Николова настояват още в интернет ВСС да публикува и кандидатираните магистрати за административни ръководители, както и техните атестации. Освен това те искат да се създаде специална парламентарна комисия, която да контролира процеса на назначаване на административните ръководители. Според тях това няма да бъде намеса в работата на независимата съдебна система, защото отговорността за принципния подбор на магистрати е и на парламента. Предстои да бъдат назначени 300 административни ръководители, защото изтича мандата им от пет години и трябва да има критерии за тях, обясни още Николова. / Камелия Цветанова, БЛИЦ