Депутатите от БСП внесоха вчера вот на недоверие към кабинета „Борисов 3” на тема „Сигурност”. Дори и социалистите обаче не очакват, че вотът ще мине, предаде bTV.

Това е вторият вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов. Първият беше на тема „Корупция” и при гласуването през януари тази година беше отхвърлен. Този път ДПС ще подкрепи вота на недоверие.

Още в края на миналата година и при гласуването през януари на вота на недоверие поставихме въпроса за тема „Сигурност”, но тя не беше приета, напомни Халил Летифов от ДПС.  

Иван Иванов от БСП напомни, че по конституция правителството трябва да се грижи за сигурността на гражданите, а има много примери от последните месеци, че това не се случва.

По думите на Тома Биков от ГЕРБ темата е чувствителна и изисква сериозен подход, а социалистите набързо са написали мотивите. "Те са засегнали не само отбраната, а и МВР, тези мотиви ми изглеждат като преглед на печата", заяви Биков.

И според Юлиан Ангелов от Обединените патриоти мотивите на БСП не са състоятелни. Това правителство полага усилия – обучават се полицаи, бяха увеличени средствата в МВР и средствата в отбраната, допълни Ангелов.

Пламен Христов „Воля”каза, че депутатите от неговата група ще решат как ще гласуват, след като минат дебатите. Този вот обаче изглежда като поредното безсмислено упражнение на БСП, вчера те обявиха, че целта не е вотът да мине, допълни депутатът от „Воля”.

Народното събрание гласува дебатите по вота на недоверие да се състоят следващата седмица на извънредно заседание във вторник. А гласуването ще бъде в петък от 9 ч.