Посредници ще усвояват 54 млн. евро месечно от парите на данъкоплатците за доставката на природен газ за България. Това съобщиха варненските депутати от ГЕРБ/СДС Красен Кралев, Павел Христов, Бранимир Балачев и Славена Точева, предава Труд.

"Страната ни ще купува природен газ от "МЕТ" на цена от 106 евро при досегашна от 70 евро. Очевидно някой е намерил бърза схема да се върнат посредниците в енергетиката. Месец преди Русия да ни спре доставките, "МЕТ" е резервирала капацитет за захранване на страната, а доскорошният директор на българския клон на компанията сега оглавява "Булгаргаз".

Никой обаче не говори за този явен конфликт на интереси", посочи Кралев и определи действията на правителството като далавера, която ще доведе до обедняване на хората и фалити на предприятия.  Заради съмнения, че договорът за доставка на газ от Русия е прекратен едностранно колегата му Бранимир Балачев е поискал да се запознае с писмото от "Газпром".

"Ако съмненията ми се потвърдят, ще сезирам Европейската прокуратура, тъй като субсидиите за енергетиката имат и европейски произход", категоричен бе Балачев.

От ГЕРБ атакуваха и областния управител на Варна Благомир Коцев за обжалването на две решения на местния парламент, които касаят приходната част на бюджета – за продажбата на имоти и поемането на нов дълг. "Блокирането на бюджета може да стане по законосъобразност, а не по целесъобразност, както е направено", категоричен бе юристът Бранимир Балачев.

Той попита вярно ли е, че областната администрация е платила 10 000 лв. на адвокатска кантора, за да подготви заповедта за връщане на двете решения за преразглеждане. "Авантюристи превзеха държавата и припознаха местната власт като опозиция, затова се опитват да саботират работата на общината", коментира Павел Христов.

Той припомни, че благодарение на малка група хора, чийто представител е Благомир Коцев, по алеите на Морската градина се движат коли, след системно обжалване на издадените през годините заповеди за забрана от страна на кмета. Областният управител не е дал отговор и на питане по Закона за достъп до обществената информация колко пари са събрани в дарителската сметка в помощ на украинските бежанци и как са изразходвани.

Срокът изтече, а мълчаливият отказ ще бъде обжалван в Административния съд, каза вносителят Славена Точева. "Чакаме отговор и колко от преведените от ЕС 148 млн. евро са получени за най-големия бежански център във Варна", допълни Кралев.