Две седмици още ще работи 47-ото Народно събрание (НС). Очаква се президентът Румен Радев да разпусне парламента на 2 август, пише "Труд".

Дотогава, ако не свикат извънредни заседания депутатите ще седят на банките и ще гласуват само още 6 дни.

По конституция държавният глава в седемдневен срок трябва да връчи третия мандат на избрана от него партия. Т. е. това ще се случи идния петък, на 22 юли. Формацията, която ще го получи има 7 дни да се опита да сформира правителство, припомни конституционалистът проф. Пламен Киров.

Днешните консултации при президента Румен Радев още веднъж потвърдиха, че е почти невъзможно да се създаде ново правителство в рамките на 47-ото НС. Пред "Продължаваме промяната" (ПП) Радев начерта мрачна картина, каза че ни чака тежка и студена зима без газ, а Кирил Петков самодоволно отвърна, че правителството се справя много добре. ГЕРБ и ДПС подчертаха, че изходът от ситуацията са избори.

Корнелия Нинова отново се примоли за мандата, обяви че ако го получи, ще излъчат премиер от "Продължаваме промяната".

В парламента усилено се коментира, че ПП не искат ново правителство, а окрилени от прогнозите на две социологически агенции бързали към избори, защото рейтингът им можел бързо да падне.