25 март ще е последният ден на 44-то Народно събрание. Това става ясно от проект на решение, внесен от управляващата партия ГЕРБ, пише tribune.bg.

Депутатите няма да провеждат редовни пленарни заседания в периода от 8 до 24 март. Това е обичайна практика на законодателния орган в последните години.

До крайната мярка се стигна заради откровеното превръщане на трибуната на парламента в място за предизборна агитация. Затова преди време бе взето решение по време на кампанията парламентът изобщо да не заседава, а вместо това депутатите да агитират на партийните сбирки и предизборните събития, където е и редно.

За времето, в което парламентът няма да заседава, ще се провежда писмен парламентарен контрол. При необходимост обаче конституцията позволява председателят да свиква народните представители извънредно.

На 25 март, четвъртък, депутатите се събират в пленарната зала за последно, а единствената точка в дневния им ред ще бъде закриване на 44-то Народно събрание.

Предстои проектът на решение да бъде одобрен на първото за тази седмица пленарно заседание в сряда. Има шанс то да срещне сериозен отпор – основно след опозицията.