Няма да има втора изборна кутия в изборните секции, решиха дружно депутатите след близо час и половина дебати само по първи параграф на Изборния кодекс, предаде Канал 3.
16 депутати от различни политически сили подкрепиха отпадането на възможността ЦИК да отвори втора изборна кутия за пускане на бюлетини с аргумента, че това няма изобщо да скъси времето за гласуване, нито опашките, защото едни и същи хора обслужват избирателите в СИК.

В същото време от ДПС, също като социалистите, застъпиха този аргумент, че урната не спестява нищо от опашките и времето за гласуване. Четин Казак посочи, че много време ще се навакса, ако има две-три тъмни стаички и една урна. Предложението направи Четин Казак, но то не бе подложено на гласуване, защото мнозинството депутати решиха текстът да отпадне.

Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на ЕС, не може да надвишава 35, решиха още народните представители.

Срещу това остро възразиха от ДПС, като Четин Казак посочи, че е абсолютно дискриминационно и разделя едни български граждани от други. Съпартиецът му Хамид Хамид пък направо заяви, че се прави за българските граждани в Турция и това е истинската цел.

Даже пророкува, че ако трябва, и айтитата в Турция ще забранят, щом става въпрос за вот в южната ни съседка.

Очаквано, както се разбраха лидерите на управляващата коалиция  миналата седмица, прословутото квадратче "не подкрепям никого", няма да се брои като резултат за 4-процентната бариера при парламентарни избори.

То ще се зачита само за мажоритарен вот, какъвто е президентският и кметският.