Компроментираният генерал в редиците на ДСБ Атанас Атанасов, съвсем очаквано си навлече гнева на партийния актив, заради решението да се кандидатира за председател на формацията, която на 10 юни ще си избере нов лидер на мястото на подалия оставка след изборната катастрофа Радан Кънев, пише "Монитор".
Съобщението в стил лозунг на страниците на „Работническо дело“ на джобния генерал, използван дълги години от драгалевския гуру Иван Костов като момче за „мръсни“ поръчки, с което той даде да се разбере, че се е прицелил в шефския стол на ДСБ, предизвика вълна от критики по негов адрес от страна на съпартийците му. Тъмносините масово негодуват срещу кандидатурата му и го съветват да се „пенсионира“, давайки си най-после „заслужена“ почивка, за да престане да носи негативи на формацията с не дотам „неопетнената“ си автобиография.

„Време ви е да се оттеглите достойно. Не разбрахте ли, че на вас лично не ви вярват“, обръща се тъмносин активист към Атанасов, който е коментирал на Фейсбук неговата страница мераците му да си присвои партията. „Я по-добре си стой у вас“, съветва го пък друг десебар. А трети добавя: „На Вас останало ли ви е достойнство? Я си гледайте старините!“.

Към критиците се присъединява и протестърът Петър Пенчев, който припомня на самозабравилия се генерал, че е просто един аватар
създаден в лабораторията на Костов. „А няма ли да питате преди това Командира ... помня, че това ми казахте, когато ви поканих на 'Орлов мост' заедно да "посрещнем" втория път Путин“, подхвърля му той.

Гаврата с Атанасов, който гордо разтръбява, че „тръгва на поход“ обаче съвсем не спира дотук. „След блестящия успех на последните избори, като водач на листата на НР в Пазарджик - 1.25% и почетното 8-мо място и разбира се грандиозния Ви успех в 23 МИР София-4-то място по преференции (541) по-скоро направо летете. Най-нормалното нещо по света е след оставката на председателя, неговия първи заместник и най-близък помощник да тръгне на поход! Дерзайте. Републиката има нужда от такива като Вас“, пише му подигравателно тъмносин активист. А в допълнение други му припомнят, че неговия поход е приключил с незавидните 2,5% от гласовете за коалицията „Нова Република“, която се пръкна предизборно покрай ДСБ. И посочват, че са нужни „нови хора с ново мислене, защото другото е гледан филм“.

Самият Атанасов е направил грешката да опита да парира атаката срещу него, като проявявайки „остроумие“ нагло заявява: „Баба ми казваше: „Моето момче слушай внимателно какво ти говорят хората, но от твоя акъл не се дели“!“. И естествено е предизвикал коментари, зад някои от които прозира дори желанието за линч. „Наско, аз пък викам да помълчиш поне година“, „Аз мислех, че цялото НР на ДСБ трябва за известно време да замълчи, ама слушат баба си“, „Права е била баба ти, Наско. Трябвало е да слушаш внимателно хората“ и „Понеже не се деляхте от вашия си акъл - ДСБ-то имам предвид и слушахте дедо си Радан, та затова я докарахте до тук да ви погребат живи и да ви изгонят и от домовете. просто всички които бяхте в сегашните ръководства на десните партии, трябва да изчезнете от полезрението на хората и да не се показвате никъде“, гласят само част от публикациите на вече оформилото се вътрешно-партийно движение „Анти Атанасов“.

В дискусията се включват и небезизвестни десебари, сред които Любомир Вучков, който пише: „Атанас Атанасов,
Повече не можеш да мълчиш? Ама ние помним когато мълча, много мълча. Мълча, когато партията загниваше, мълча, когато партията умираше. Е, вярно, сигурно не мълча на 12 НС, а заедно с тълпата разярени делегати-демократи ме освиркахте, когато поисках оставката на Радан Кънев и НР! Мълча през цялото време, когато беше член и зам.-председател на това НР! И ти си един от тия, които осигуриха на Радан Кънев последващата блестяща политическа кариера, за да остане сега в политическата история като политически труп! Заедно с тебе и останалите му клакьори! Мястото на политическите трупове е само едно – клиенти на политическия екарисаж!“.

Мераците на мини генерала, който доби популярност като Ушите на Командира покрай аферата „Гном“ и разработването, докато оглавяваше НСС на партийната конкуренция, да седне в някогашния стол на Костов, всъщност датират от доста години. Само че не веднъж е бил пренебрегван от собствения си създател.

И докато тъмносините очевидно показват вратата на Атанасов, обвинявайки го във Фейсбук, че той е част от кликата, излъгала верните членове на партията, а сега има наглостта да се кани да оглави разбитите й редици, не така стоят нещата по отношение на друг от общо четиримата кандидати за поста-Светослав Малинов. В социалните мрежи преобладават констатациите за евродепутата, чието име не е било замесвано в мегаскандали, че е честен, здравомислещ политик, който не проявява излишни пристрастия и не влиза в частни прирекания-все качества, с които по всичко личи Атанасов не може да се похвали пред своите съпартийци.