Думите на Христов не са уместни. Трябва да се спазват правила и благоприличие. Христов бе искрен в своето извинение. Това са думи на един огорчен човек. Той поставя диагнозите по краен начин. Това каза представителят на БСП в студиото на Нова телевизия Александър Симов, коментирайки думите на своя колега от Левицата, че 80% от населението на България са дебили.
„Той го казва така – не като "виждате ли аз съм толкова умен в общество на тъпаци", а с болка, че България в някои свои части е доведена до това състояние. Положението в някои части от страната е трагично и той го констатира. Не виждам причини той да се оттегля от парламента. Той сбърка. Това е грешка. Но какво точно друго е престъпил. Не виждам да е заплашвал медии да мълчат. Не виждам да е назначил роднини да точат държавни фирми“, каза още Симов.

По думите му, изявлението на Христов не е било подходящо и той не го подкрепя.

„Това е поредният чутовен скандал. Поради няколко причини. Първо от гледна точка на историята. За пореден път представител на БСП се опита да промени историята. Исторически факти от героичните страници на България. Един друг представител по същия начин се изгаври с историята, като каза във вашето студио, че е закъснял защото е измъчвал дядовци. Сега този представител на БСП се изгаври с имената на Димитър Пешев, на патриарх Кирил ,с всички българи, които написаха протестната декларация, заради която с подкрепата на цялото общество бяха спасени от депортация българските евреи", отвърна му Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„На второ място той каза нещо друго, че вие медиите сте влезли в хибридна война и сте представили позицията на една друга държава – позиция, от която се отрече и самото руско посолство. Позиция, която осъди българското правителство, президентът и всички, които имаха мнение по темата. БСП нямаха позиция до вчерашната им елементарна декларация“, каза още нежното острие на ГЕРБ.

„Извинението му, чухте ли го добре? Извинявам се на онези, които са се почувствали засегнати. Той се извинява на дебилите. Това е цинизъм. Друг техен представител наричаше протестиращите лумпени. Този ги нарича дебили. Колеги от БСП, аз като част от управляващите, категорично мога да кажа, че за нас е удобно това да са вашите народни представители. Обаче това е рецидив и това е подкрепа и системност във вашата партия. Искаме оставката на Христов. Всеки, който си позволява подобен тон, подобен език, той носи своята лична и политическа отговорност“, добави Атанасова.

“Госпожо Атанасова, щях да разбера вашето възмущение и да мигам на парцали, ако бях срещнал преди седмица ваши възмущения и като човек, и като политическа партия от надписа, който се появи върху паметника на съветската армия. Върху паметника се появи лозунг с антисемитско съдържание – 100 години ционистка окупация“, контрира я Симов.

„Обвинявате Иво Христов за хибридната война на медиите. Факт е, че един електронен вестни преиначи тотално думите на Захарова. Няма да я защитавам, нейното изявление беше неуместно, но няма да приема български медии да преиначават нейните думи, за да ги нагодят към своята стилистика“, каза още депутатът от БСП.

„Вие щяхте да бъдете автентични, ако бяхте излезли с позиция и бяхте казали: не приемаме мръсотията, появила с върху паметника“, бе категоричен в позицията си Симов.      

Атанасова на свой ред бе категорична, че поведението на Христов е рецидив на БСП. По думите ѝ, те горят църкви, преиначават историята, целуваха се на "Орлов мост" и се извиниха за възродителния процес. 

Симов пък приключи разговора, като каза, че това ще е последният мандат на ГЕРБ.