Пълно съгласие постигнаха Десислава Атанасова от ГЕРБ и Йордан Цонев по темата за неподходящите коалиционни партньори на управляващото мнозинство в 43-то Народно събрание. В студиото на "Денят на живо" по Канал 3 Атанасова разкри с каква нагласа влизат в ГЕРБ в предизборната кампания преди предсрочни парламентарни избори 2017.
ГЕРБ сега накъде?
 
ГЕРБ на предсрочни избори, предизвикани от самата партия, отговори Десислава Атанасова. Попитана от водещата Беновска какво ново ще предложат на избирателите си, след като изкараха два непълни мандата, депутатът отвърна:
 
"Прецедент се оказа, че в най-новата политическа история ГЕРБ е първата партия, която си тръгва от управлението с най-висок рейтинг от всички други партии. Няма и министър-председател, управлявал два пъти подред.
 
ГЕРБ ще предложи позитивна кампания. Анкетата, която проведохме сред нашите избиратели показва, че хората искат да се говори и за други сектори - не само инфраструктура, стабилност, строителство. Хората искат да се говори повече за образование и здравеопазване", отчете тя
 
По думите на Атанасова Христо Иванов и Радан Кънев не са сериозна конкуренция. Борбата ще бъде между системните партии.
 
"ГЕРБ бихме управлявали дори като правителство на мнозинството. Ако това не се случи, ние виждаме алтернатива управление във формата на Европейска народна партия. Не бива да се затварят врати, но коалиция със социалистите звучи неприемливо, смята народният представител от ГЕРБ.
 
По време на интервюто в студиото на "Беновска пита" се присъедини и Йордан Цонев. Той предупреди депутатите от ГЕРБ, че ги чака ново фиаско, ако отново изберат "калпави коалиционни партньори":
 
"Още при съставяне на коалицията казахме, че този формат ще изяде главата на правителството.  Ако в следващия парламент изберете същия подход ще имате не повече от 1 година живот в парламента.", заяви Йордан Цонев. Депутатът от ДПС посъветва: "Подбирайте си партньорите!"
 
Според него с Реформаторите и ГЕРБ имат сходна програма, но не е ясно защо се коалират с Патриотите, след като в цяла Европа подобни партии се изолират от системните формации. Цонев коментира и резултатите от анкетата, проведена от ГЕРБ между техните членове и симпатизанти.

"Странно защо избиратели на ГЕРБ са най-недоволни от Реформаторите, но като коалиционни партньори на ГЕРБ отново ги поставят на първо място.
 
Нищо не оправдава ГЕРБ да избират за партньори фашистки партии, каквито са трите патриотични формации у нас.", критикува Йордан Цонев.