В предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обвини в лъжа лидера на БСП Корнелия Нинова заради твърдението ѝ, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е искал от левицата подкрепа да се намалят наказанията за дрогирани шофьори и че "червените" единствени са гласували против.

Законът е гледан единствено на първо четене в здравната комисия. Промяната е в члена, който касае употребата на алкохол при пътнотранспортно произшествие - да се добави към алкохол и наркотични вещества установени по надлежния ред, т.е. с полеви тестове.

Никъде не се говори за намаляване на наказанието. Това е много грозно и много пошло. Освен това, този законопроект е подкрепен единодушно и от колегите от БСП. В този закон няма нито дума за намаляване на наказанията, подчерта Атанасова.

Ние смятаме, че трябва да има спешни законови промени. Ще предложим увеличаване на санкциите в Наказателния кодекс. 

В момента наказанието за пиян или дрогиран шофьор, причинил катастрофа без жертви е от  1 до 6 години затвор – предлагаме да е от 2 до 8 години затвор.

При причинена от пиян или дрогиран шофьор катастрофа и причинена смърт е от 3 до 15 години - предлагаме да стане от 5 до 15 години затвор.

Който управлява с 1,5 промила и наркотици в момента наказанието е от 1 до 3 години затвор, предлагаме  да стане от 1 до 5 години затвор, обяви депутатът от ГЕРБ.

Десислава Атанасова посочи, че от ГЕРБ ще предложат и промени в Закона за движение по пътищата, с които да се увеличи срокът за спиране на регистрация и отнемане на свидетелството за правоуправление на пияни и дрогирани шофьори.