Интензитетът на огнищата на чума при домашните свине е драстично намален, 7430 са изплатените заявления за подпомагане. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Васил Антонов за компенсиране на загубите на фермерите в резултат на констатирани огнища на африканска чума.
 
„Може да дадем актуалната информация към днешна дата. По отношение на огнищата в Плевенска област и на практика едни от първите огнища, за които е зададен въпросът, няма да изброявам мерки, които са предприети. Това стана преди два месеца по отношение на ликвидиране на огнищата в Плевенска област“, заяви Танева.
 
„Предприеха бяха всички мерки, съгласно европейското законодателство, съгласно пътната карта за борба с африканската чума по свинете, която е материализирана в Европейската стратегия за борба са африканска чума по свинете от 2015 г.“, обясни Танева.
 
„35 са общо регистрираните огнища, като при тип домашна свиня са 33, при тип източнобалканска свиня са две, те са в Шуменска област. От тези 33 огнища при домашна свиня, в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми са 3 и в лични стопанства са 23“, посочи тя.
 
По думите ѝ, към момента на практика единственото огнище, което продължава унищожаването е Голямо Враново, в което остават още 1000 свине майки и 3600 броя подрастващи.
 
Планът е в понеделник да приключи и огнището в Голямо Враново.
 
„От 22 дни нямаме регистрирано огнище на домашна свиня. За последните 40 дни от всичките тези 33 огнища, или от 1 август имаме регистрирани само на практика едно огнище при домашна свиня и източнобалкански при две. Интензитетът беше юли месец“, заяви Танева.
 
„Безспорно факт в това намаление оказаха мерките, които взехме, макар и изключително тежки и непопулярни“, допълни тя.
 
Засегнати от всички тези огнища са общо 12 области на страната.
 
Към днешна дата има 7430 подадени заявления за отпускане на обезщетения, в 90 общини и 562 населени места, са получили подпомагане на обща стойност 2 млн. 229 хил. лв.
 
Министърът обясни, че изплащането на това подпомагане продължава.
 
„Както виждате интензитета на огнищата при домашните свине от 1 август е драстично намален“, изтъкна тя.