Според западни медии страната ни е един от най-големите доставчици на боеприпаси за Украйна през трети страни. След началото на войната България е покривала 1/3 от мунициите, нужни на Украйна, съобщи немското издание Die Welt, а правителството в Киев потвърди тайната военна помощ.

Преди дни новият министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще продължи с указването на военно-техническа помощ, а страната ни изрази готовност да подкрепи членството на Украйна в НАТО след края на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи първото си посещение в България в четвъртък по покана на българското правителство, което се смята за знак на признателност за военната помощ, оказана от София на Киев досега, пише УНИАН.

Посещението на Зеленски е знак за промяна във външната политика на България с избирането на ново правителство, подкрепено от проевропейските партии ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Демократична България", съобщава Euractiv. Преди България изпращаше оръжия за Украйна, но властите в София криеха това от българската общественост, използвайки посредници за сделки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук