Украинският политолог и публицист Андрей Пионтковски предположи, че скоро може да убият собственика на ЧВК "Вагнер ", така наречения "готвач" на руския президент Владимир Путин, Евгений Пригожин, който се гласи да заеме мястото му, предава УНИАН.

„Пригожин участва в избора на нов фюрер за руския народ. Разбира се, той печели този кастинг от Путин в очите на така наречената патриотична общност“, написа Пионтковски в своя канал в Telegram .

Експертът е сигурен, че авторитетът на Путин бързо пада, на първо място сред онези, които се смятаха за негови поддръжници:

„Дори пламенната путинистка Маргарита Симонян се обръща към Путин и казва, че „на хората вече им писна от неговите обещания“.

Пионтковски добави, че „да предадеш Путин означава да предвидиш идването на следващия руски лидер“:

"Или Пригожин ще бъде убит в близко бъдеще. Шойгу и Герасимов все още имат специални отряди, които могат да изпълнят тази задача."

Пригожин ще бъде убит от свои хора, смята Кирил Буданов 

По-рано началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов заяви, че „готвачът“ на Путин Евгений Пригожин в Руската федерация е заплашен от физическо ликвидиране .

Според офицера от разузнаването в Русия има твърде много сили, които искат да ликвидират Пригожин, политическото бъдеще на лидера на ЧВК "Вагнер" е пряко свързано с физическото му оцеляване.

На 9 май Пригожин постави ултиматум на Путин , заплашвайки да разкрие истината за ситуацията на фронта в Украйна.

Лидерът на ЧВК "Вагнер" Пригожин постави ултиматум на Путин. В публикуваното видео той заявява, че ако не му бъдат осигурени боеприпаси преди края на парада в Москва, ще публикува видео, в което ще разкаже истинската истина за плачевното положение на фронта.

„Ще покажем пълното видео, където ще разкажа ситуацията с боеприпасите, точно в 10:40 след края на парада на победата... Ако изведнъж получим боеприпаси, няма да ги покажем“, закани се Пригожин на Путин .

Създателят на частната военна компания "Вагнер" също обвини руската армия, че е избягала от позициите в Бахмут и оголила един от фланговете, който вагнеровците трябваше да покриват.  

"Получихме бойна заповед, в която се казваше, че ако напуснем позициите си, това ще бъде сметнато за държавна измяна. Това, на първо място, беше призив към нас. Но ако нямаме боеприпаси, тогава ще напуснем позициите си", се казва в съобщение на пресслужбата на Пригожин, с което сагата около евентуалното изтегляне на "Вагнер" от Бахмут продължава.

Пригожин бесен обяви, че "Вагнер" напуска Бахмут до дни, крещи към Шойгу: "Кучета ще ви изядат червата в ада!" ВИДЕО

"Вместо да се бием, на нас постоянно ни въртят интриги. Имаме министерство на интригите вместо министерство на отбраната, така че армията ни бяга. Бяга, защото 72-ра бригада днес (9 май – бел. ред.) загуби три квадратни километра, на които ми загинаха около 500 души, защото беше стратегически плацдарм. А те просто избягаха", казва Пригожин в новото видео. 

Според него, въпреки обещаните боеприпаси и назначаването на Сергей Суровикин, почти нищо не се е променило, още повече, че до Суровикин той почти нямал достъп, защото Суровикин постоянно бил "в съвещания".

На наемниците му били дадени едва 10% от исканите боеприпаси.

"Бяхме измамени", казва Пригожин. Той твърди, че началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов лично е намалил количеството оръжие, което са искали да отпуснат на "Вагнер".

Собственикът на "Вагнер" също направи двусмислен и нецензурен коментар относно тези, които ръководят войната на Русия срещу Украйна, с което рискува да си навлече още повече гнева на Кремъл.

По време на дълга тирада, отнасяща се до липса на муниции за компанията "Вагнер", воюваща в Източна Украйна, Пригожин спомена лице, което той нарече "щастлив дядо", който си е мислел, че всичко е било наред с военната кампания, която в Москва наричат "специална военна операция".

"А щастливият дядо си мисли, че е добър. Ако се окаже, че е прав, тогава нека Бог да даде здраве на всички. Но какво ще прави страната, нашите деца и внуци, които са бъдещето на Русия, и как ще можем да спечелим тази война, ако по стечение на обстоятелствата, (тук само спекулирам) се окаже, че този дядо е абсолютен тъпанар?", казва собственикът на "Вагнер".

Не е ясна самоличността на дядото, който Пригожин споменава достатъчно двусмислено, за да се появят спекулации. 

Изтеглянето на "Вагнер" от Бахмут - какво се знае

В началото на май Пригожин обяви, че "вагнеровците" напускат Бахмут . според него позициите ще бъдат предадени на подразделения на Министерството на отбраната на РФ. 

Пригожин обясни решението си с факта, че при липса на боеприпаси вагнеровците са обречени на безсмислена смърт.

По-късно Пригожин обяви, че е готов да прехвърли позициите на "вагнеровците" в Бахмут на бойците на ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров.

ISW подчертава, че руското министерство на отбраната е променило приоритета и е изместило фокуса от превземането на Бахмут  към подготовката за украинската контранастъпление.

Междувременно президентската канцелария обяви началото на мащабна вътрешна война в Руската федерация, за да хвърли върху някого отговорността за провалите в Украйна. 

В същото време съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк каза, че публичната дискусия между Пригожин, Кадиров и Шойгу е разсейване.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук