Началникът на канцеларията на президента на Бразилия Дилма Русеф, която е с български произход, ще посети България през април 2009 година. Това е било договорено на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на посещението му в Бразилия, съобщиха от ведомството.
Бащата на Дилма Русеф е българин, напуснал страната ни през 20-те години на миналия век по политически причини. Президентът на Бразилия обяви, че ще подкрепи кандидатурата на бразилката от български произход за свой наследник на поста председател на Работническата партия и за поста държавен глава.
Госпожа Русеф, която е била министър на енергетиката на Бразилия, изнесе основния доклад по време на международната конференция „Биогоривата като водеща сила за устойчиво развитие”. В конференцията участва и министър Петър Димитров.
По време на срещата си с г-жа Русеф министър Димитров отправи покана от името на министър-председателя Сергей Станишев Дилма Русеф да посети България заедно с делегация от бразилски бизнесмени. Поканата беше приета и се очаква началникът на канцеларията на президента на Бразилия да посети страната ни през април 2009 г. Пред министър Димитров г-жа Русеф изрази изключително добрите си чувства към нашата страна и наблегна на връзката си с България. /БЛИЦ