"Участието в управлението е шанс за БСП. Убеден съм, че нямаме право да го пропускаме, но знам, че нямаме право и на грешка." Това заяви членът на Националния съвет на БСП Димитър Данчев, който е и заместник-министър на икономиката и индустрията, пред Конгреса на БСП. 

По неговите думи сега е времето това, което БСП е говорила и отстоявала толкова години във и извън парламента, да го реализира, да направи промяната и да възстанови държавата. Данчев е убеден, че въпреки различията между четирите партии, коалицията стъпва на здрава основа, защото е обединена около виждането за единение на национални цели и приоритети.

"Ние можем най-накрая да върнем контролните функции на държавата, да върнем държавността и да дадем шанс на младите образовани българи да се развиват свободно и със самочувствието, че са истински европейци", подчерта Димитър Данчев.

"Българите отредиха БСП да е единствената лява партия в парламента и в изпълнителната власт. Именно БСП отстоява левите идеи и със своите политики защитава социалните интереси на хората. Още с първите си действия представителите на партията в изпълнителната власт показват, че се справят добре с тази задача и се изправиха смело срещу произвола на монополите, в защита на потребителите, срещу бедността и в подкрепа на малкия и средния бизнес при продължаваща Ковид пандемия. Освен това вече е очевидно, че БСП е факторът с опит и  внася стабилност в управлението", заяви още социалистът. 

Според него параметрите в проектобюджета за 2022 г. ще позволят на близо 15-те процента работещи бедни у нас да вземат глътка въздух. "Най-накрая очевидно имаме мнозинство, което да отстои идеята за безплатни детски градини. Оптимистични са и предвидените средства за българските общини. За пръв път от много време насам на кметовете няма да им се налага да зависят единствено от волята на премиера", посочи Данчев.

Димитър Данчев коментира, че България има най-ниските данъци в ЕС, стабилна фискална система, ниско ниво на държавния дълг и  затова би трябвало да има голям инвеститорски интерес към страната ни, но уви, инвестициите са малко и намаляват все повече. По неговите думи причина номер 1 затова е корупцията, това е притеснението на всички големи инвеститори и то блокира влизането им в България. Данчев даде примери с нагласени или инхаус обществени поръчки, авансови плащания без проекти и покритие, незаконни и некачествени ремонти на язовири. 

"Всичко това ще бъде прекратено и ние ще докажем, че за БСП и нейните представители в изпълнителната власт, управлението е кауза за бъдещето на нашите деца, а не форма на облагодетелстване и възможност за злоупотреба", категоричен бе заместник икономическия министър. 

"Давам си сметка, че посочените въпроси са сложни, не са по силите на един министър и не могат да бъдат обикновена персонална задача, а могат да бъдат решени само когато са обща цел на цялата партия и когато всеки партиен член с подкрепата си, със знанието и опита си допринася за промяната. Затова разчитаме на подкрепата на всеки един партиен член, защото партията за мен не са само хората в изпълнителната власт. Партията е организъм, който с всичките си органи трябва да преследва една цел. Успехът на БСП в управлението е успех за България", завърши Димитър Данчев.