„Изтеклата година бе наситена с политически събития, COVID епидемията, здравната, икономическата и социална криза. 2021 беше годината на политическата нестабилност и мъчителната раздяла с ГЕРБ, както и мъчителните усилия на новата коалиция да състави стабилна коалиция“, това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на 50-ият конгрес на партията, където ще бъде гласувана оставката й, която тя депозира преди време.

Драма на конгреса на БСП заради Радев и Йотова ВИДЕО

„Благодаря на всички структури за усилията и труда, които положихме на последните три избора. Не беше лесно, но се справихме.

Тези избори показаха, че пред нас като общество стоят открити четири въпроса.

Те са:


Първо – избирателната активност, която бе безпрецедентно ниска. Този спад не може да бъде обяснен само с демографската катастрофа в България.

Второ – състоянието на партийната система в България. Изборите показаха нарастващо недоверие към традиционната система и партиите. И все пак „Продължаваме промяната“ (ПП) като нова сила спечели изборите, а „Има такъв народ“ (ИТН) влязоха като победители на предишните избори, а останаха назад.

Втората ни задача е да върнем политиката на полето на идеите.

Трето – машинното гласуване. То ограничи контролирания и купен вот, което направи последните избори много по-честни и празнични, но то намали и избирателната активност и трябва да си го кажем честно. Може би е време да осмислим ефекта от него и да помислим за въвеждането на смесено гласуване – машинно и хартиено.

Четвърто – COVID епидемията. Това създаде проблеми при провеждането на предизборната капания. Оказа влияние и върху избирателната активност.

Тези обективни факти, които са извън нас, се отразиха и на изборните резултати на БСП.

Има и наши си причини. Изтощихме се от вътрешни борби“, призна Нинова.

Много се изговори и много манипулации имаше за отношенията между БСП и Радев. Говори се за война и какво ли още не.

Най-сериозният въпрос е принципен и държавнически, а именно - бяхме критикувани, че критикуваме служебния кабинет“, заяви лидерът на БСП.

БЛИЦ уточнява, че думите й идват непосредствено след разигралата се драма по време на конгреса, където част от членовете на партията искаха да отложат събирането им, за да присъстват на инаугурацията на Радев, но предложението им бе отхвърлено

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!