Между април, юли и ноември имаше два лагера и ги пакетирахме по този начин - статукво и промяна. Първите два опита бяха неуспешни и дойде преструктуриране в лагера на промяната. Това каза в "Лице в лице" по bTV социологът Димитър Ганев.

"В случая, струва ми се, че това с многократно преповтаряне се очакваше, че ще се направи кабинет, който ще остави ГЕРБ и ДПС в опозиция. Когато ИТН беше водещ субект, не се получи, но сега ще се получи", уверен е той. 

"Те се правят на важни и водят истински преговорен процес. Трябваше да се задоволи публиката с нов подход. Знаете, че истинските преговори са зад кулисите. Напрежението се вдигна последните няколко дни и това е нормално, защото на финала остават въпросите, за които не са се разбрали. На нито една от тези четири партии не им се ходи на предсрочни избори, защото резултатът им няма да бъде същия като на последните избори", обясни Ганев. 

"Разбира се, че ще има недоволни и по-доволни електорати. Ще има скърцане със зъби сред електората на ДБ, защото са в коалиция с БСП. Вижте какъв модел се конструира - ще подписваме споразумение само с "Продължаваме промяната". Това се прави, за да изглеждат по-добре в очите на избирателите, за да може когато питат Атанасов защо са в коалиция с БСП, да каже, че не са", разкри социологът. 

"Трифонов се кле, че няма да прави коалиция с БСП, ГЕРБ и ДПС и той ще каже, че има коалиция само с ПП", довърши той. 

Според Ганев социалната криза и инфлацията ще бъдат най-голямото предизвикателство пред новия кабинет. 

"Сметките за ток и парно за декември и януари ще изненадат избирателите, защото ще бъдат по-високи", допълни социологът. 

"Колкото и да се нагнетява напрежението, в следващите няколко месеца, това не би счупило коалицията. Първият голям тест за управлението и опозицията е хоризонта октомври 2023 година, когато са местните избори", каза той. 

Ганев заяви, че не може да се правят прогнози за след 2 години, но ГЕРБ трябва да концентрират цялото си внимание и усилия в идващите местни избори. 

"В последните 15 години имаха фундамент, който ги държеше в кондиция и това е местната власт. Нямам предвид, че е това само да имаш кмет, но и администрацията. Когато присъстваш в местната власт, имаш право да поддържаш мощни жизнени структури в областта. Когато не си в общината, възможностите да мобилизираш електорален ресурс са по-малки", завърши той.