Председателят на парламента Никола Минчев обяви ръководствата на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание, пише "Епицентър". 
 
Председател на ПГ на "Продължаваме промяната" е Андрей Гюров, а негови заместници ще бъдат Яна Балникова и Калоян Икономов.

Гюров е преподавател по финанси в Американския университет в България и 5-кратен шампион на България с бейзболния отбор „Бизоните“.

Професионалната си кариера Андрей Гюров разделя между банковия и академичния сектор. Има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа и е консултирал редица банкови институции. Фокусът на работата му са системите за управление на кредитния риск, като разработени от него модели се използват в над 100 финансови институции в цяла Европа.
 
Групата на ГЕРБ-СДС ще бъде водена от Десислава Атанасова, чиито заместници са Александър Ненков, Румен Христов и Тома Биков.
 
Мустафа Карадайъ е начело на ДПС, заместван от Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид.

БСП е водена от Корнелия Нинова. Зам.-председатели ще са Атанас Зафиров, Драгомир Стойнев, Христо Проданов.
 
Начело на групата на "Има такъв народ" остава Тошко Йорданов, ще го замества Виктория Василева.
 
Председател на "Демократична България" е Христо Иванов, заместници: Атанас Славов, Иван Димитров, Владислав Панев. "Възраждане" ще бъде водена от Костадин Костадинов със заместник Петър Петров.
 
Единодушно бяха избрани и 14-те депутати (по двама от всяка група), които ще бъдат парламентарни секретари:
 
Юлия Иванова и Юрий Козлов ("Продължаваме промяната")
Илтер Бейзатов и Стефан Шилев (ГЕРБ - СДС)
Павлин Кръстев и Сезгин Мехмед (ДПС)
Филип Попов и Вяра Емилова (БСП)

Александър Тодоров и Пламен Николов ("Има такъв народ")
Зорница Стратиева и Петър Маринов ("Демократична България")
Искра Михайлова и Стоян Таслаков ("Възраждане")
 
За заместници бяха избрани
Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната",
Росица Кирова от ГЕРБ - СДС,
Мукаддес Налбант от ДПС,
Кристиан Вигенин от "БСП за България",

Ива Митева от "Има такъв народ",
Атанас Атанасов от "Демократична България" и
Цончо Ганев от "Възраждане".
 
Кандидатурите им бяха гласуван анблок и одобрени с пълно единодушие от 239 депутати. След като бяха избрани заместник-председателите заеха мястото си на президиума на Народното събрание.
 
Ново поколение депутати вля свежа кръв в 47-ия парламент. В старата пленарна зала нахлуха младежи, родени даже не в края на 70-те, както беше досега, а на финала на 80-те, та и в средата на 90-те години.
 
С различно поведение, обноски, бързина и комуникация изведнъж новата генерация промени изцяло ритъма в законодателната зала. Затова и първият ден на новия парламент мина на високи обороти и изключителна експедитивност.
 
Заедно с "децата на парламента", законите ще коват и познати политически динозаври от различните партии. Част от оценките на политолозите са, че новата смяна ще донесе истинската промяна и ще промени отношението на хората към хората в парламента.
Други обаче са скептични и дори обясниха, че в парламента се предлага „най-евтиното” - хора, които тепърва ще се учат на гърба на избирателите.

Младежите в парламента излъчиха предимно  новите формации "Продължаваме промяната" и "Възраждане".

Наред с новия 34-годишен председател Никола Минчев, който внесе нов тон и визия на воденето на заседанието, всички говорят за най-младата депутатка - това е едва 26-годишната Цвета Галунова от „Възраждане”, която е доскорошен треньор по шахмат.

"Държавата е свикнала да определя съдбата на младите, а аз искам да е точно обратното. Последната година бях възпрепятствана да бъда активна и затова се насочих към политиката. Променяйки нещата в нашата държава, мога да допринеса за по-добро бъдеще", обеща Галунова. В тон с шефа си Костадин Костадинов, тя обаче обясни, че иска отпадане на зелените сертификати и увери, че на входа на НС не са й поискали медицинския документ.

Сред народните избраници в зората на младостта си е и юристката Лена Бориславова, която е 89-ти набор.

От новото поколение е и 35-годишният заместник на Никола Минчев от „Продължаваме промяната” Мирослав Иванов, който е роден на 1 юни 1986. На фона на парламентарните шефове от формацията на Кирил Петков, останалите заместници на Минчев са истински ветерани.

Най-млад от "старите" е Кристиан Вигенин. Топсоциалистът е роден на 12 юни 1975-а и бе зам.-шеф и в предишния парламент.

Росица Кирова от ГЕРБ пък, е родена навръх Нова година през 1970-а. Най-възрастният зам.-шеф в парламента е човекът на ДПС Мукаддес Налбант - тя е родена през март през далечната 1958-а.

Следва я тъмносиният генерал Атанасов, който празнува рожден ден на 17 май 1959 г. Шефът на ДСБ бе зам.-председател и в предишния парламент.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ