Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство в Сърбия бяха сред темите, които обсъдиха председателят на парламента Димитър Главчев и кметът на Димитровград Владица Димитров. Това съобщиха от пресцентъра на НС.
 С поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в сръбския град започна и официалното посещение българската делегация в западната ни съседка. Първата среща на българските парламентаристите беше именно с кмета на Димитровград и с общински съветници. На разговора Димитър Главчев отбеляза, че са необходими общи усилия за икономическото развитие на пограничните общини и че нашата страна ще работи заедно с властите в Белград за задълбочаване на трансграничното сътрудничество.

Той подчерта, че броят на българските туристи в Ниш, Белград, Босилеград и Димитровград нараства и това допринася за напредъка на тези общини. Кметът на Димитровград Владица Димитров посочи, че изненадващо през последните години туризмът се е оказал основен поминък на местното население и туристите са предимно от България.

„България полага и ще продължи да полага грижи и да защитава правата и свободите на българското малцинство“, заяви Димитър Главчев. Той подчерта, че проблемите ще бъдат решавани в активен диалог между двете страни.

По думите му българската и сръбската държава ще продължат да работят за преквалифициране на учителите и за създаване на всички предпоставки правата на българското малцинство, залегнали в законодателната система на Република Сърбия, да се прилагат на практика.