Предложението за намаляване на броя на народните представители е чутовна глупост, защото повече от половината граждани няма да са представени в такъв парламент. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

По-рано вчера премиерът Бойко Борисов предложи да се свика Велико народно събрание, което да приеме промени в Конституцията. Сред предложенията е и намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, а при Велико народно събрание от 400 на 280.

"Прилича на решение и би трябвало да е такова, ако всичко се случва в някаква нормална среда. Само че средата не е нормална. Това, което днес се появи като предложение от министър-председателя, то свали още един слой маски от лицата. Всичко беше направено, така че да не се видят нови лица. Ще се появят едни стари познати", коментира Манолов в предаването "Денят ON AIR".

"За предложението на ВМРО, касаещо президента, съм съгласен. Или трябва да го овластиш, или трябва да направиш тази институция фасадна. 

За намаляването на броя на народните представители е чутовна глупост. Например град Видин ще има прекосили един народен представител. Това означава, че повече от половината граждани политически ще бъдат непредставени в едно такова Народно събрание", посочи експертът.

Според него, думите на премиера за олигарсите са свободни приказки и ние живеем в свят, който се управлява от олигархия.

"Светът, в който живеем, е подчинен на финансовата олигархия, която го командва. У нас страшен проблем е корупцията, но онези му казват лобизъм. Ако напишем един закон за корупцията, това ще я направи ли по-малко вредна? И корупцията, и лобизмът правят едно и също нещо - заобикалят правилата, които всички други спазват", добави Манолов.

Но по думите му, лобизмът се случва в много по-големи размери.

"Надявам се хората да отворят Конституцията и да започнат да я четат. По един от членовете пише, че синдикатите не могат да си поставят цели, присъщи на политическите партии. Както и че не могат да се занимават с политическа дейност.

Този текст навремето беше записан заради нашата организация. Вторият текст, който е записан заради нас, е че този, който се кандидатира за президент, трябва да е навършил 40 години, защото д-р Тренчев тогава беше на 33-34 години", подчерта лидерът на КТ "Подкрепа".

Димитър Манолов припомни, че има също така има и текстове, които са за царя и Георги Пирински.