Днес България официално получи средствата по първия транш от Националния план за възстановяване и устойчивост. Получаването на финансирането в размер на 2,7 млрд. лева беше фокус на нашата работа от самото начало на този мандат. Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов.

"Тази добра новина за България днес е факт въпреки спекулациите, съмненията и изказваните многократно опасения, че пари тази година няма да има. Във всички мои интервюта, аз винаги съм казвал, че парите ще дойдат в България през есента. Днес е 16 декември, астрономическата есен в България свършва на 22 декември, така че изпълнихме това обещание в срок. Надявам се, че дадохме пример как могат да се спазват поетите пред обществото ангажименти", посочи той.

"Извън шегата, пред нас има много работа по следващите цели и индикатори по Плана. Второто плащане е най-трудното и включва най-много цели. Чувам от политическите партии от лятото насам, какъв фокус трябва да се постави върху законите по Плана. Но в сряда не видях това, а точно обратното - един от тези закони беше отхвърлен от Народното събрание. Закон, който транспонира европейска директива, която ние трябва да въведем така или иначе и в която сме в нарушение вече две години. Нарушение, за което българските граждани ще плащат санкции", предупреди вицепремиерът.

Често чуваме да се твърди, че искаме и тук нещата да са такива, каквито са в Европа. Но когато дойде време да го направим действително, ние си намираме оправдания, казваме, че тук не става, не може, сложно е, трудно е...

Средствата по Плана ще идват срещу реформи и постигнати резултати. И ни трябва ясното съзнание за това. По-високият стандарт на живот, добрата социална политика, образованието на световно ниво и реформирането на университетите, както предлагат истинските визионери - всичко това е въпрос на политическа воля. Ако такава липсва, рискуваме да останем в периферията на Европа и занапред.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук