Подготвят се промени в Закона за енергетиката, с които ще се приеме дефиницията за "енергийно бедни". Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов на дискусия "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП).

По думите му по този начин ще бъдат заложени критериите и процедурите за верифициране на статута "енергийно бедни". Това ще  отключи всички бъдещи политики за енергийна ефективност и енергийни помощи, като по този начин те бъдат ясно таргетирани и ще може да се използват по най-добрия начин, пише "Труд".

Пеканов добави, че към Консултативния съвет за европейската Зелена сделка е формирана комисия, сред чийто основните задачи е да се разработят промени в Закона за енергетиката, както и съпътстващата наредба, които да въведат дефиницията за "енергийна бедност", както и да въведат начина, по който тя ще бъде прилагана, верифицирана и това ще може да се случва по най-добрия начин.

Разработената от комисията дефиниция за енергийна бедност стъпва на методология, разработена с помощта на учени от БАН, и определя като енергийно бедните домакинства тези, чийто разполагаем доход ги поставя под персонализирания праг на енергийна бедност, който е зависим и е функция от абсолютния праг на бедността. Отчитат се и характеристиките на конкретното домакинство, както и неговите разходи за енергия, обясни Пеканов.

Комисията оптимизира и необходимите данни за дефинирането на този статут до три категории изисквания - доходен критерий, социален критерий (в него попада ТЕЛК, пенсионен статус), както и жилищен критерий (включва възраст и статут на обновление на сградите). Тези критерии оценяват енергийните нужди и енергийните разходи на отделните домакинства. 

Служебният вицепремиер уточни, че тези промени в Закона на енергетиката в момента се финализират, за да се кодифицира дефиницията. Предстоят още няколко стъпки, за да се "изчистят" юридически промените и те да функционират по най-добрия начин. Работи се и по проекта на наредба по този въпрос, допълни Атанас Пеканов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук