Срещата на Г7 в Канада се очертава изключително напрегната още преди да е започнала. Американският президент Доналд Тръмп настоя за връщането към формата Г8, в който участва и Русия. А френският държавен глава Еманюел Макрон заговори за формат Г6+1, като обяви намерението си да изолира Съединените щати заради търговската война с Европа, Канада и Мексико, съобщават световните агенции.
 
Търговският спор между Америка и Европа е една от основните теми на започващата тази вечер среща на върха на седемте водещи световни икономики. Но още преди началото й стана ясно, че тя ще бъде запомнена като една от най-спорните в 42-годишната история на формата. Преди да отпътува за Квебек, американският президент Доналд Тръмп обяви, че Русия трябва отново да бъде приета в групата на седемте: "Русия трябва да участва в срещата. Независимо дали ви харесва, и може да не е политически коректно, но имаме да управляваме света. Г7 беше Г8 преди да изхвърлят Русия. Според мен трябва да я върнем обратно в групата и на масата за преговори", заяви Тръмп.
 
Новият италиански премиер Джузепе Конте подкрепи призива на американския президент. Връщането на Русия в групата е в интерес на всички, написа Конте в Туитър. В Канада Конте ще направи международния си дебют като лидер на Италия. Правителството му обаче вече даде заявка, че ще следва проруски курс във външната си политика като поиска и вдигане на санкциите срещу Москва.
 
Русия бе изключена от срещите на водещите световни сили след анексирането на Крим. А Москва коментира, че не проявява голям интерес към Г7. „Концентрираме работата си в други формати, например Г20, чието значение расте“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
 
В навечерието на срещата на върха в Квебек френският президент Еманюел Макрон отново отправи остра критика към Белия дом заради започналата търговска война с Европа, Канада и Мексико. „Хегемонията, която следва Тръмп, е законът на по-силния. Хегемонията е краят на правото и законността“, заяви Макрон след двустранна среща с канадския премиер Джъстин Трюдо.
 
"Може би американският президент не се интересува от това, че е изолиран. Ако трябва ще бъдем само шест държави, които заставаме зад общи ценности. Ще кажа на президента Тръмп, че предприетите мерки са контрапродуктивни дари и за американската икономика. Според моите разбирания партньорите не воюват помежду си", предупреди Еманюел Макрон в Квебек.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!