Между два и пет процента ще бъде преизпълнението на бюджета на Столична община за тази година, съобщи заместник – кметът Минко Герджиков. Той коментира, че тези цифри сочат, че критиките на някои общински съветници от БСП за голямо преизпълнение на бюджета не отговарят на истината.

Според Герджиков столичният бюджет в момента е изпълнен на 76  на сто. Очакваната сума като преизпълнение на бюджета ще бъде около 14 млн. лв. Още 27 млн. лв. са средствата, които няма да бъдат усвоени по обекти от инвестиционния план на общината. Отпадналите обекти са свързани с невъзможност за изпълнението на отчуждаване на имоти в районите на бул. „Данаил Николаев”, бул. „Тодор Каблешков”, ул. „Опълченска”. Отлага се и изграждането на трамвайната линия от Семинарията до кв. „Дървеница”.
Седем млн.лв. от тези средства ще бъдат отделени за разходи на столичните училища, три млн. лв. ще отидат за оборудване на детски градини, както и за заплати на учители. Още седем млн. лв. ще отидат за преференциалните карти за градски транспорт след увеличението на цените за превоз в градския транспорт. 9 млн. лв. отиват за цялостно преасфалтиране на вътрешнокварални улици и още 2 млн. лв. за ремонт на централни пътни артерии. /БЛИЦ