Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, при какви условия Вашингтон е готов да премахне ограничителните мерки спрямо Русия.
В интервю за "Ройтерс" американският лидер е казал, че  е готов да обмисли отмяната на санкциите, ако Москва ще сътрудничи с Вашингтон по редица външнополитически въпроси и по специално тези, свързани със Сирия и Украйна.

Припомняме, че Съединените щати обявиха за въвеждането на първия пакет от санкции срещу Русия на 22 август като това бе свързано с обвиненията на Лондон и Вашингтон към правителството в Москва, че е свързано със случая "Скрипал", при който бе използван "смъртоносен" нервно-паралитичен газ в опита за убийство във Великобритания.

"Правителството на Руската федерация използва химически или биологични оръжия в нарушение на международното право", заяви тогава говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление.

Първият етап, който влиза в сила на 22 август, предвижда  пълна забрана за износ за Русия на електронни устройства и компоненти с двойно предназначение. Преди санкциите, всеки конкретен случай бе разглеждан за разрешение за износ. 

Вторият пакет от санкциите ще влезе в сила след три месеца при положение, че Русия не даде гаранции за в бъдеще да не използва химически оръжия, както и да се съгласи на инспекции на място от страна на ООН.

Превод и редакция: БЛИЦ