"Продължаваме промяната" ще съди лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради твърденията му, че съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са натрупали печалба от изпращането на военната помощ в Украйна чрез САЩ и Великобритания. "Ще му спретнем още едно дело, да си се защити", заяви Асен Василев, цитиран от БНР.

"Няма как да има комисиони, при положение че контрагент е Пентагона. Ние помогнахме на Украйна, българската държава не е в състояние да даде дарение на друга държава от милиони евро. Няма комисионери, няма посредници. Казусът отива в съда – Борисов като говори такива гръмки неща, трябва да ги защити".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърди, че между 40 и 50% от парите, които България е спечелила от продажбата на оръжие за Украйна през трети страни, са били усвоени от посредници. По думите му ставало въпрос за 800 милиона лева, което е "свръхпечалба и към нея не се слага надценката". "Браво, че сте пращали оръжия за Украйна, лошото е, че сте лъгали", обърна се той към Петков и Василев.

Думите му дойдоха по повод разследването на "Ди Велт" за пращането на оръжия на Украйна през миналата година през САЩ и Великобритания. "Условието да не се изпраща оръжие директно на Украйна е изпълнено", каза Асен Василев.

"Това може да звучи като укриване, но това намалява значително рискът за българската страна. Обемът на доставките е много по-голям, когато става през тези програми, които САЩ и Англия направиха. Иначе не можеш да направиш дарение в такива размери". "Трето, парламентът взе решение за военна помощ и изпратихме консерви с грах и един генератор. Това, че парламентът е взел решение за военна помощ, не значи, че правителството иска да си свърши работата", заяви той.

И добави, че засекретеният списък с оръжия, които пращаме на Киев, "не е нещо повече от консерви с грах".

Припомняме, че Кирил Петков съди Бойко Борисов и за клевета относно думи на лидера на ГЕРБ, че Петков и Василев вземали комисиони за газовите доставки у нас, когато са били в управлението.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук