Никой не е казал кои мерки ще паднат от началото на февруари. Очаквам да се реши най-късно в началото на следващата седмица. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

В следващите 7 дни ще бъде решено кои мерки кога падат. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица, допълни той. Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.

"Възможно е да отворим ресторанти и барове. Ще обсъдим всичко, ще видим цифрите и ще преценим. При всички случаи ограничителните мерки трябва да се прилагат умно", каза той.

"По думите му не трябва след тотално затваряне да има тотално отпускане. Вървим по ръба на бръснача. Държавата се опитва да оказва помощ на бизнеса", добави Дончев.

"Надявам се до седмица да можем да бъдем ясни и конкретни и да кажем кога могат да отворят ресторантите. Важно е хората да могат да заживеят по нормален начин. Това е свързано с психологическия статус на всеки", каза вицепремиерът.

По думите му има мерки и за безработните и за работещите. "Няма мярка, която обаче да даде същия доход на фирма, какъвто реално има, ако е отворена", каза той.

"Много от мерките се финансират от държавния бюджет, но помощта за затворения бизнес идва от ЕС", поясни той.

Според него във времена на криза всички компании са изложени на риск от фалит. "Надявам се, всички компании все пак да имат шанс да излязат на пазара и след пандемията", каза Дончев.

По думите му ваксинацията има ефект, когато е имунизирано цялото население или поне по-голямата част от него. "Има държави, които използват ваксините едноразово, но така не се достига имунитет от над 90%. Ние избираме да го правим двуразово", каза Дончев. 

"Като финален резултат съм убеден, че България няма да се справи по-зле в имунизацията от всяка една друга европейска държава", категоричен е той.

Според него няма забавяне във ваксинирането. "Надявам се преди средата на годината ваксинационния процес да е стигнал до етап, в който вече ясно да се види спиране на заразата", каза той.

Той коментира и предстоящите избори. По думите му няма лошо да има видеонаблюдение по време на вота, но трябва да се изяснят техническите детайли. 

"При гласуването по пощата има значим риск от злоупотеба. В пандемични условия има липса на гаранции, че пликовете с вота на избирателите ще бъдат доставени навреме", каза той.

"Приоритет ни е опазването на самия изборен процес от злоупотреби. Важно е той да е прозрачен", добави Дончев. "Отстрани е лесно да даваш акъл, но като носиш отговорност за изборния процес, мислиш по съвсем различен начин", заяви той.

"Цветанов вече е политически опонент на ГЕРБ, нормално е да говори против нас. Нека да не се оплакваме от честността на изборите в аванс, защото може да се окаже, че някой има положителен резултат, а вече се е ожалил", каза той.