Както много български граждани, и ние искаме оставката на правителството. Това заяви заместник-председателят ГЕРБ и бивш вицепремиер Томислав Дончев пред bTV.

На въпроса има ли вреди от управлението на сегашното правителство той отговори: „Има вреди – в множествено число, защото са в много сектори и са повече от една”.

Той посочи, че правителството може да падне при вътрешен раздор в коалицията или обществен натиск. Той уточни, че не става въпрос за натиск от опозицията, защото това не е обществен натиск.

По повод твърденията на транспортния министър, че протестиращите превозвачи са свързани с бившите управляващи от ГЕРБ, Дончев коментира, че той вероятно е имал предвид субсидиите, които са получавали. Те ще продължат да получават държавни средства, за да има автобуси до малките населени места, уточни той.

Според Дончев не може да става дума за никаква благодарност, защото ГЕРБ не е в управлението от една година. „Това не е подарък. Субсидията е държавна помощ”, посочи той.

„Премиерът ни е най-малко подготвен да управлява автомобила. А какво става, като от ляво и отдясно му дърпат волана”, коментира още Томислав Дончев.

По думите му, управляващите не са дали нито един конкретен отговор по горещите въпроси. „Като започнем с „Джем Корп, минем през прословутите батерии. /.../ Да стигнем до всички афери с доставките на газ”, каза той.

„Със сигурност по всички тези неща ще има сигнал до МВР. Това е допълнителен тест доколко държавата има имунни сили. Прокуратурата е отделна институция. Първо да видим какво ще направи МВР”, заяви заместник-председателят на ГЕРБ.

„Със сигурност доставките на газ през посредник е тема, с която МВР би трябвало да се занимае”, смята той.

На въпроса какво ще открие проверката на „Турски поток”, той отговори: „Зависи от това кой какво проверява. Ще разкрие, че България е разширила транзитната си мрежа и е в състояние десетилетия наред да събира транзитни такси”.

„Ние сме свързани с всички съседи. С някои от съседите газовите ни връзки са повече от една”, посочи Дончев. „3 млрд. похарчени от хазната няма. Държавата от бюджета не е ангажирала средства”, каза той по повод димите на Кирил Петков за изхарчените средства за „Турски поток”.

„В десетилетията напред държавното дружество ще прибира транзитни такси”, добави той.

Относно репликата за „джипа в гаража” на Севделина Арнаудова той заяви: „Много е ниско да слизаме на ниво превозни средства. Аз не ходя на хората по гаражите да видя какви коли имат”. Той каза още, че такива джипове имало и в МОСВ, и МРРБ. „Те са ползвани по служба, едва ли са ползвани за пикник”, посочи заместник-председателят на ГЕРБ.

„Г-н Петков има някаква криза на идентичността. Подозирам, че се изживява като ръководител на Държавната финансова инспекция или експерт от БАН”, каза той относно заявките на правителството за проверки в различни сектори.

Според Дончев, мерките, които сега са обявяват като антиинфлационни, са същите като анти Covid мерките. „Ние този звяр инфлация го изтървахме от клетката”, каза той и добави, че каквито и мерки да се въведат, те само ще напомпат инфлацията.

По повод идеята за компенсациите за ползване на гориво Дончев посочи: „Ако пътувате към Варна, какво ви пречи на три места да заредите по 50 литра?”.