Преди да започнат работа по дневния ред, министър-председателят Гълъб Донев припомни на министрите клетвата, която са дали преди 4 месеца - да спазват Конституцията и законите на страната и да се ръководят от интересите на народа.

"Поисках от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин. Четири месеца по-късно нищо не се е променило в моите очаквания. Не губете връзката си с хората и търсете решенията, които реално подобряват живота на българските граждани, въпреки сложната политическа обстановка", заяви Донев.

"Властта е временна" – с тези думи служебният премиер Гълъб Донев започна днешното редовно заседание на Министерски съвет (МС).

"Последствията от глупавите управленски управление са трайни и трудно заличими", заяви още Донев и допълни: "Не го забравяйте".

Той не каза кого визира, изричайки тези думи, но уточни: "В сряда в 10 часа както е известно започва заседание на МС".

Думите му идват непосредствено, след като по-рано Асен Василев от „Продължаваме промяната“ (ПП) поиска Донев и представители на служебния кабинет да отидат в Народното събрание (НС).

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Това обаче няма как да се случи именно заради редовното заседание на МС, а и предварително планираните ангажименти на другите министри.

Днес Министерският съвет предстои да одобри допълнителни трансфери за общините за компенсиране на разходите на родителите от 15 септември до 31 октомври за отглеждането и обучението на децата, неприети в държавни или общински детски градини поради липса на свободни места. Това е едно от решенията, които служебният кабинет ще разгледа на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на правителството. 

Предвижда се да се обсъди отпускането на допълнителни разходи за общините за финансирането на Програмата за изграждане и реконструкция на детски градини, ясли и училища за 2020-2022 година. 

В дневния ред на заседанието е и проект на решение за предложение до президента за награждаване на спортистката Диана Петкова с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, едно от най-високите държавни отличия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук