"Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима", обърна се служебният премиер Гълъб Донев към българските граждани от парламентарната трибуна.

"Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората", увери той.

Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г.", изтъкна служебният премиер.

По думите му няма как служебното правителство да припознае политиките на една или друга партия. 

След изказването си в пленарна зала, премиерът Донев говори пред журналисти в кулоарите на парламента. 

Относно проверката на Прокуратурата за манипулиране на машинния вот, той посочи: "Тези, които имаха достъп и успяха да видят как работят машините и дали по някакъв начин могат да бъдат манипулирани.

Не разбирам конфликта, който възникна. Прокуратурата е съответният орган, който по получен сигнал може да се самосезира и да извърши проверки. Няма как един човек от политическа партия да държи кодовете на машините. Това не е флашка, която се разнася назад - напред. Това е сложна система."

Донев коментира и съставянето на правителство в 48-то Народно събрание. 

"Вярвам в разума и отговорността на Народното събрание да обедини своите усилия по сформиране на парламентарно мнозинство или коалиция, която да работи върху всички проблеми, които стоят зад българските граждани. 

Служебното правителство работи и ще работи до тогава, докато бъде избрано редовно правителство. Ако този парламент не успее да сформира редовно правителство, ще бъде разпуснат и думата е на президента, който да определи следващия министър-председател и състав на следващия служебен Министерски съвет.

Депутатите трябва да се обединят около съставяне на правителство. Да приемат закон за държавния бюджет за 2023 г., да разпишат техните дългосрочни политики. Всички онези политики, за които казват, че държат на тях. Нека да съставят правителство", отбеляза Донев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук