Конституционалистът доц. Борислав Цеков коментира във Фейсбук номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия. 

Ето какво написа той:

"Номинирането на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд (КС) е уместно решение на управляващите. Крайно време е да се разбере, че Конституционният съд не е някакво съдилище, в което трябва да заседават кабинетни магистрати. Не е и място, в което трябва да преобладават юристи-цивилисти, адвокати, нотариуси и пр.

Това е така, защото конституционната юрисдикция не е "съд" в обикновения смисъл на думата. Това е висша политическа юрисдикция, която прилага висшето политическо право (droit politique), каквото по дефиниция е конституционното право. Това не е административно право, което е аполитично по дефиниция.

Затова е много важно в КС да се поддържа баланс на компетентностите и опита на неговите членове, включително като бъдат избирани личности, които освен познания в конституционната материя, имат и натрупан практически опит в политическите процеси и във функционирането на държавното управление, като депутати и министри. Това е така, защото истинското конституционно право е хибрид между конституционно право в тесен смисъл, политическа социология, история и практическа политика на висше държавно ниво.

Неслучайно в държави като Франция дори не е задължително юридическо образование за членовете на Конституционния съвет, както там се нарича, а се търси именно такъв баланс на компетентностите. Пожелавам успех на Десислава Атанасова и вярвам, че тя ще се докаже и на това ново за нея поприще".

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук