Депутатите се скараха в пленарна зала кой от тях е във ВЕИ-бизнеса. Темата бе повдигната по време на дебата за изменение на решението от вчера за налагане на мораториум върху цените на тока, водата и парното, пише news.bg.

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев предложи редакция на точката, която се обсъжда днес - мораториумът да важи от днес до 31 март, а именно "с изключение на определянето на прогнозна пазарна цена на ел. енергия за целите на образуване на премиите, произведена от централи с обща инсталационна мощност 500 и над 500 киловат/часа. Той обясни мотивите: Мораториумът ще отложи ценовото решение за тока, но ВЕИ ще бъдат субсидирани с преференциални цени и ще бъдат свръхсубсидирани.

Ако мораториумът е без това допълнение - те ще продължат да получават премиите. По думите му, ако Народното събрание не подкрепи идеята, ще позволи да се източи Фондът за енергийна сигурност, а калкулациите показват, че за три месеца 200 млн. лв. ще отидат във ВЕИ.

Депутатът Цончо Ганев от "Възраждане" обяви, че 160 депутати в залата имат бизнес във ВЕИ сектора и определи, че цените са рекордни и българският бизнес е подложен на геноцид, затова износът на АЕЦ трябва да се пренасочи в българския пазар.

Тома Биков от ГЕРБ излезе и декларира, че няма конфликт на интереси в енергийния бизнес и предложи, всеки, който се изказва, да го направи. Подобно бе предложението и на Манол Генов от БСП - който няма участие във ВЕИ, да стане прав. Всички депутати от ГЕРБ станаха на крака и започнаха да ръкопляскат.

Рамадан Аталай от ДПС попита от трибуната: Не знам защо от БСП не станаха. Отново отбеляза, че само ДПС не са гласували за този мораториум. Създадохте вчера енергийна криза, до вчера тя е била ценова, а сега вече е енергийна.

Трябва да питате на борсата да видите колко търговци са се отказали да търгуват, поне за 6 месеца разклатихте инвестиционния интерес в България вчера с думата мораториум, която не знам как се тълкува в харвардските университети. Но мораториумът означава, че няма изход от тази ситуация, а то има поне 17 изхода, а сега "вдигнали сме белия байрак".

Вчера създадохте криза и днес продължавате, обърна се Аталай към депутатите в пленарна зала. Аталай каза още, че трябва хората на село, които се отопляват с палети, да не плащат задълженията на Топлофикация-София, което също се налага заради мораториума.

Тоj също бе категоричен, че ГЕРБ, БСП и другите с този подход източват Фонда за енергийна ефективност с 200 млн.лв., които ще се платят на фирмите, собственост на тези, които не станаха в залата ва крака, и на онези, които са още в задкулисието. И на големите фотоволтаични и ветро централи, посочи Аталай. Той не пожела да каже имена на собственици, но посочи: "ГЕРБ знаят".

"Ако искате да им дадете 250 млн. лв. за три месеца - няма да е от незнаене, ще ги включите на фирмите на американските централи, Прокопиев и другите. За това се борите", категоричен бе той.

ДПС предложи - да отпадне изобщо мораториума и председателите на всички ПГ да имат заседание за решение.

Емил Георгиев, депутат от БСП посочи, че се изказва не като енергетик и бе категоричен, че предложението на ГЕРБ е било динена кора и всички трябва да са внимателни, когато се получават подаръци от данайците*. Партията е съгласна с допълнението на мораториума, посочи още той.

*История по Вергилий за предупреждението на жреца Лаокоон, който предупреждава троянците да не приемат подаръци от гърците (данайци) - дървения кон, оставен пред стените на Троя.