ДПС представи, вече официално, в парламента допълненията си в закона за задължителното депозиране на печатните и други издания, които внесе вчера в Народното събрание и които третират осветляването на прозрачността и финансите им, предава Канал 3.

Сред новостите са въвеждането на санкции от 10 до 30 хил. лв. за различни нарушения на изискванията на закона, свързани с детайли около собственика и собствеността на дадена медия.

Проектът бе представен в НС от част от вносителите - Велислава Кръстева и Хамид Хамид, които ги изготвиха заедно колегите си от ПГ на ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

Според Кръстева с допълненията са се опитали да отговорят на критиките в публичното пространство след приемането на законопроекта на първо четене миналата седмица.

"Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии", коментира депутатът от правната комисия Хамид Хамид.

Според него е важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма.

"Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство? Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото? Със сигурност това не са депутатите от ДПС", отсече Хамид.

От ДПС призовават председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов да организира дискусии между народните представители и медиите, за да се постигне прозрачността.

"С осигуряването на прозрачност искаме да гарантираме две неща - противопоставяне и превенция на фалшивите новини, на всеки опит за задушаване на свободата на словото чрез инструментариума на собствениците на медиите. Настоявам да продължим да гледаме в тази посока, защото докато не се регулират тези важни за обществото отношения, няма как да продължим напред", заяви Велислава Кръстева.