ДПС поиска оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев. Това стана ясно от изказване на председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по време на специална пресконференция.

„Ние от ДПС ще дадем шанс на ГЕРБ да се легитимира като европейска партия, като гласува оставката на г-н Красимир Велчев от Комисията по правата на човека. В противен случай маските падат и се показва истинското лице на ГЕРБ“, коментира Карадайъ.

Причините са ксенофобски изказвания от трибуната на НС относно законопроекта за изменение на закона за репресирани лица. „Езикът на омразата стана официален в страната“, посочи Карадайъ.

По думите му предложението касае само ранените по време на мирни протести по време на комунистическия режим. „Изказванията на Велчев са ксенофобски изявления, които пораждат омраза“, заяви председателят на ПГ на ДПС.

Мустафа Карадайъ нарече председателя на Комисията по правата на човека изявен и завършен ксенофоб, като допълни, че държавата не може да дели гражданите си на наши и ваши.