Притеснявам се за бедните домакинства заради очаквания скок в цените. Това каза в „Тази сутрин“ по bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев.

Драстичното увеличаване на цената на природния газ ще доведе до поскъпване на много крайни продукти, добави той.

„Ще поскъпнат и електроенергията, и топлоенергията. КЕВР трябва да представи конкретните числа, но ние сме притеснени за бедните домакинства, които трудно ще понесат това. Всички хранителни продукти ще поскъпнат“, прогнозира бившият енергиен министър.

„Ако хлябът струва 1 лев, 20% ДДС отиват за държавата, 45% - за търговските вериги, и едва 35 % - за производителя. Правителството не предприема нищо, защото в момента има институционална криза. Неясните договорки ще продължат. В самата коалиция има криза. Сутринта са скарани, а вечерта се прегръщат. Явно, че има сделки, за които не могат да се разберат“, коментира Стойнев.

Според него България след 10 години ще остане без ядрена енергетика.

„За АЕЦ „Белене” досега са похарчени 3 млрд. лв., а имаме само една площадка. Крайно време е България да започне да инвестира в енергийни мощности”, подчерта той.

Ексминистърът уточни, че договорът за АЕЦ „Белене”, подписан 2004 – 2005 г., е без конкретна клауза за прекратяване.

„32 милиона евро трябва да се добавят към вече приблизително 1,2 млрд., за които също бяхме осъдени. Когато се спира един проект, трябва да се приемат и последствията. Става въпрос за договор с консултанти. Ако не беше прекратен, сега трябваше да плащаме по 1 млн. евро месечно. Минали са пет години. Още 60 млн. евро допълнително щяхме да дадем. Те имаха претенции за 54 млн. евро, а съдът отсъди 32 милиона“, обясни депутатът.

„Това споразумение бе направено от предходния министър, но още през 2012-а трябваше договорът да бъде прекратен, защото 260 млн. евро са получили „Уорли Парсънс“, а ние нямаме нищо. През 2012 г. Народното събрание взима решение за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене“ и е трябвало всички договори да бъдат анулирани“, добави той.

За нас не е приемливо да има толкова непрозрачни сделки, подчерта червеният депутат.

„Българските граждани са против малката компания на Гинка Върбакова да придобие активите на ЧЕЗ. Искаме сериозен инвеститор, който да гарантира сигурността на електрозахранването“, добави той.

„Тази сделка стана рискова и едва ли ще има финансова институция, която да я финансира. Целта на Върбакова е да се спази този депозит от 5 млн. евро“, обясни бившият министър.

„Българският народ плати една огромна сума за АЕЦ „Белене“. Нямаме все още ядрени реактори обаче. България трябва да инвестира в нови енергийни мощности. Единствената държава на Балканите сме, която не прави това. Нашите мощности остаряват и в близкото бъдеще ще имаме недостиг на електроенергия. Вече трябваше да имаме в Белене един изграден и работещ ядрен реактор. След 10 години ще излезем от клуба на ядрената енергетика“, каза още Драгомир Стойнев.