Предлагаме да се потърсят възможности за възстановяване на платените суми на клиентите на фалиралият застраховател Олимпик. ГЕРБ предлагат оказване на правна помощ. Това каза председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев по време на извънредното заседание на Народното събрание.

Затова предлагаме гласуването да бъде разделно. Първа точка да бъде гласувана отделно, тъй като се припокрива с нашето предложение. Ние ще подкрепим предложението, но понеже сме конструктивна опозиция, искаме да се разграничим от ГЕРБ, поясни Стойнев.

Предложението не бе подкрепено от народните представители.

„От 10 май финансовият министър е трябвало да знае за този проблем. Това е скандално“, подчерта Стойнев.

Финансовия министър Владислав Горанов обобщи дебатите така: „Действащото законодателство в България и ЕС, както и внесените на 24 май изменения в европейската директива са ясни. Ако искаме да търсим решение за чуждите компании при несъстоятелност, ние имаме изключително малко решения извън законовите промени. Само българските компании са длъжни и имат право лицата с полици да черпят ресурс от Гаранционния фонд.

Законът предвижда за всички застрахователи, че рискът „Несъстоятелност“ от загуби за застраховател и клиенти, продължава да стои. Това, което можем да дебатираме е дали да разпространим обезпечителния фонд върху всички застрахователи, които оперират на българския пазар. Ако решим да го разширим, това ще окаже влияние и на цената на предлаганата услуга. Ако се реши да се плати със задна дата сумата от 9 милиона лева на засегнатите, несъмнено това ще се отрази на българските данъкоплатци. Въпреки това съм готов да водим този дебат“, заяви финансовият министър.