Разпределението на председателските места в комисиите в Столичния общински съвет доведе до искри между "Спаси София" и "Продължаваме промяната", които са част от коалицията "Обединени за София", издигнала Васил Терзиев за кмет.

Причината е, че общинари от "Продължаваме промяната" получиха две председателски места в комисии, въпреки че по думите на лидерът на "Спаси София" Борис Бонев било редно предложените за постовете да си направят отвод.

Те обаче са изпълнили заръка на партийното си ръководство и не се отказали от постовете. 

Призоваваме ръководството на "Продължаваме промяната", спускащо решения в Столичния общински съвет (СОС), да преосмисли поведението си, както и ролята на СОС и да разбере, че общинските съветници са пряко избрани от гражданите на София, за да вършат работа и да решават проблемите на софиянци, а не, за да решават вътрешнопартийни спорове и да осигуряват вътрешно партийни амбиции.

Това заяви общинският съветник Борис Бонев от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София") на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) по повод на днешния избор на състави на постоянните комисии в СОС.

"Със съжаление казваме, че намираме решението на ръководството на "Продължаваме промяната" да се задържат двете председателски места на комисии, които всички общински съветници знаят, че са второстепенни и по този начин да се легитимира узурпирането на СОС, е неправилно. Не можем да се съгласим с подобен тип действия", поясни Борис Бонев, предаде БТА.

 

Бонев отказа да отговаря на журналистически въпроси. Мълчанието наруши Андрей Зографски. На въпроса какво ще се случи, ако от ПП не се вслушат в призива, той каза: "И ние ще преосмислим нашето решение". От думите му излезе, че става въпрос за решението за коалицията между партиите.

Съветниците от "Продължаваме промяната" бяха напуснали залата на общинския съвет преди изказването на "Спаси София" и не коментираха ултиматума на коалиционните си партньори.

В четвъртък общинарите прегласуваха разпределението на комисиите към СОС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук